De Zweedse en voormalig Ethiopische toploopster Abebe Aregawi heeft positief getest in januari. Aregawi is de wereldkampioene outdoor van 2013, Europees kampioene indoor van 2013, regerende wereldkampioene indoor en zilveren medaille van het laatste EK outdoor, telkens in de 1500 meter. Haar persoonlijk record staat op 3’56”54.

De positieve test werd in eerste instantie alleen gemeld door enkele Zweedse media, maar is ondertussen zowel bevestigd door Swedish Athletics als de IAAF. Om welke substantie het gaat is voorlopig nog onbekend. De Zweedse bond deed volgende mededeling: “Het is met ongeloof en extreme ontgoocheling dat we deze boodschap brengen. We hebben een nultolerantie, en dit is totaal onacceptabel.” Ondertussen heeft Aregawi zich vrijwillig uit competitie teruggetrokken en de analyse van het B-staal aangevraagd. Zowel voor het EK in Amsterdam als voor de Spelen in Rio gold ze als een van de topfavorieten.

In 2015 kende de Zweedse een minder jaar en werd ze ‘pas’ zesde op het WK in Peking. Aregawi traint sinds kort onder Nederlander Bram Som.