De Gentse Topsporthal was afgelopen weekend de thuisbasis voor de beste Belgische meerkampers. Het werd naast enkele grote namen bij de senioren ook uitkijken naar de cadetten, scholieren en junioren. Gisteren viel het eerste Belgische record te noteren op naam van cadette Nina Hespel van DCLA. Vandaag deden ook Daniël Segers van EA en Jorg Vanlierde van DEIN bij respectievelijk de cadetten en scholieren hun duit in het puntenzakje. Een kort overzicht.

Nina Hespel - Foto: Tomas Sisk
Nina Hespel – Foto: Tomas Sisk

Nina Hespel zorgde gisteren voor een Belgisch record op de vijfkamp bij de cadetten. De atlete van DCLA, die twee weken geleden nog het BR in het hoogspringen wist scherper te stellen, deed met 3714 punten beter dan Sarah Mees in 1999. Mees kwam toen tot 3674 punten. Hespel hield de spanning er wel in tot op het einde, want op de afsluitende 800m moest ze twee seconden beter doen dan haar eigen persoonlijk record. Hierin slaagde de jeugdige atlete in en zo heeft ze nu twee Belgische cadettenrecords op haar naam staan. “De afgelopen week had ik toch hier en daar al eens zitten rekenen welke prestaties vereist zouden zijn om dat Belgisch record te pakken te krijgen. In mijn ogen leek het ‘mogelijk’, maar na de horden en het hoogspringen leek dat toch wel even ver weg. In het kogelstoten en verspringen geraakte ik echter terug in de goede flow en zo leek de weg naar het record opnieuw open te liggen. Al liep ik indoor nog nooit echt goed op de 800m, maar met de hulp van Lisse Thyssen van AVLO en van de enthousiaste supporters is het me toch gelukt! Ik had die afsluitende 800m in 2’26”90 nooit durven voorspellen, maar ik ben er ongelooflijk tevreden mee! Ook wil ik mijn verschillende trainers bedanken voor hun steun en hulp”, aldus Hespel.

 

Jorg Vanlierde had een dubbele reden om te vieren. De scholier van AC Deinze mocht naast zijn Belgische titel, met bijbehorend dito Belgische record, ook een ticket voor het EK voor scholieren op zak steken in het polsstokspringen. Vanlierde ging over 4m90, waardoor hij 5cm boven de limiet wist te springen. Hiermee verbeterde hij ook zijn eigen derde prestatie aller tijden. Tijdens zijn zevenkamp deed hij met 5502 punten maar liefst 91 punten beter dan het record dat al tien jaar op naam van Kevin Van Waes stond. “Dit geeft natuurlijk een super gevoel”, reageert Vanlierde. “Zowel in het polsstokspringen als in de zevenkamp ging het bijzonder goed, maar op dat Belgisch record had ik toch niet gerekend. We wisten dat de vorm goed was, maar dat dit nu lukt is echt geweldig. Het plan is om outdoor ook op zoek te gaan naar de EK-limiet op de tienkamp. Met wat ik hier nu toon moet dat mogelijk zijn.”

Daniel Segers - Foto: Tomas Sisk
Daniel Segers – Foto: Tomas Sisk

De strafste stoot kwam ongetwijfeld van Daniel Segers van EA. Segers zette een buitengewone zeskamp neer en toonde zich na zes nummers de sterkste met maar liefst 4177 punten. Om even een indicatie te geven van de uitzonderlijke prestatie: het Belgische record stond tot op vandaag op naam van Arne Broeders, die in 2008 tot 3877 punten kwam. De cadet van EA kwam tijdens zijn zeskamp in de buurt van zijn eigen Belgisch record in het verspringen en zorgde tijdens het hoogspringen ei zo na voor een Belgisch record door in zijn derde poging op 1m95 net de lat aan te tikken. Chapeau voor de student aan de Gentse Topsportschool en dat onder het goedkeurend oog van begeleider Cedric Nolf, die volgende week zelf het mooie weer mag maken in de Gentse atletiektempel tijdens de IFAM Indoor.

“Het eerste doel dit weekend was het goud behalen en het Belgische record hield ik daarbij in het achterhoofd. Cedric Nolf, mijn trainer, vertelde me in het begin van het seizoen dat dit binnen mijn mogelijkheden lag. Eerst geloofde ik dat niet, maar naarmate het seizoen vorderde, kreeg ik meer en meer dat gevoel te pakken. Het is natuurlijk ook leuk om te beginnen met mijn favoriete nummer: het verspringen. Hier geraakte ik pas in mijn derde poging met 6m85 voorbij de vooropgestelde 6m70, maar er zit nog altijd meer in. Op het BK voor cadetten en scholieren hoop ik om verder dan 7m te springen. Na mijn twee mindere nummers, waar ik wel twee keer mijn persoonlijk record verbeterde, zat ik 30 punten achter op het schema van het Belgisch record. Hier was ik tevreden mee want ik had de schade weten te beperken”, vertelde Segers ons na dag één.

“Op de horden klokte ik opnieuw een persoonlijk record, maar ook hier is er nog veel progressie mogelijk. Het hoogspringen bracht dan wel wat stress mee, aangezien ik nog geen competitie had gedaan deze winter. Bovendien is er aan mijn aanloop gesleuteld. Dat ik dan tot 1m92 geraak en bijna het Belgisch record haal, kan me alleen maar meer tevreden stemmen. Het werd uitkijken naar de 1000m, want ik had echt zin in om er nog eens stevig tegenaan te gaan en dit lukte ook met een nieuw persoonlijk record. Dat was het orgelpunt van een fantastisch weekend! Ik wil mijn trainer bedanken voor de steun en begeleiding, evenals mijn vader, die steeds in me gelooft”, voegde een uitgelaten Segers vandaag toe.

Bij de junioren kroonde Hanne Maudens van VS, goed voor een zilveren medaille afgelopen zomer op het EK voor junioren, zich tot Belgische kampioene met 4109 punten (de vierde prestatie aller tijden). Jean-Baptiste Nutte van DS, afgelopen zomer aan het werk op het WK voor scholieren in het Colombiaanse Calin, werd de laureaat bij de junioren mannen met een puntentotaal van 5366 punten. Dat puntentotaal brengt hem op de tweede plaats aller tijden én dat als eerstejaars!

De volledige uitslag van een gezellige weekend gevuld met meerkampen kan u hier terugvinden.