Zondagnamiddag is het opnieuw tijd voor een CrossCup-manche. En niet zomaar één, in Roeselare wordt er buiten de overwinning ook nog gelopen voor een deelname aan het EK veldlopen. Wie zich dit weekend in de kijker kan lopen van de selectiecommissie, staat al met één been in het Franse Hyères waar het Europees kampioenschap op zondag 13 december doorgaat. Voor deze belangrijke afspraak kan u best een voorbeschouwing gebruiken. Vandaag aan de beurt: de junioren. De afgelopen twee dagen werden ook de kansen van de senioren en beloften ingeschat.

Op basis van de voorgaande wedstrijden kunnen we zeggen dat er bij de vrouwen twee dames boven uit steken: Lisa Rooms en Vanessa Scaunet. Het Halse duo vocht vorig jaar ook al heel wat duels uit en zondag zal dat zeker niet anders zijn. In Mol kozen beiden dames zelfs voor de lange cross omdat ze nog weinig te zoeken hebben tussen hun leeftijdsgenoten. Uiteindelijk zette Rooms Scaunet op twintig seconden in het mulle zand van Mol. In Tilburg koos Scaunet dan weer voor de juniorencross waar ze knap derde werd. Rooms opteerde toen voor de korte cross die ze als zesde beëindigde. Als er maar een atlete gestuurd zal worden lijkt Rooms de beste papieren te hebben, maar met het cliché  ‘er moet nog altijd gelopen worden’ in het achterhoofd kan er nog veel gebeuren.

Als we realistisch zijn, lijkt het erop dat we naast de twee topfavorieten niemand zullen meesturen naar Hyères. Dames als Eva De Rooy, Hanne Reynaert en Elodie Van den Abeele kwamen dit jaar steeds sterk voor de dag maar moesten wel telkens meer dan een minuut toegeven op Scaunet en Rooms. Renée Eykens is zowat de enige die misschien nog in staat is om minder dan dertig seconden toe te geven op hen. De 800m-loopster presteerde als sterk in Duffel en trok afgelopen weekend zelfs al naar Hyères om er op het parcours van het EK te lopen. Op een razendsnel parcours werd ze daar 12 op 134 seniores en derde belofte in de lange cross.

Minibusje vol met mannen?

 Dat we met Simon Debognies, Maarten en Dieter Kersten zowat een van de sterkste generaties junioren hebben, weet menig atletiekkenner al langer. Maar naast deze drie internationale toppers zijn er ook nog een pak andere mannen die zich zomaar zouden kunnen plaatsen voor het EK. Dorian Boulvin lijkt na een kwakkelzomer terug de goede benen gevonden te hebben en zal zeker proberen om Debognies en de broers Kersten op hun nummer te zetten. Zijn ploegmakker Amaury Gouverneur werd knap tweede in Mol en lijkt ook klaar voor een trip naar Frankrijk. We mogen ook jongelingen Dries De Smet en Guillem Pennewaert niet vergeten. Met hen moeten we dan ook denken aan de ex-leerlingen van de Topsportschool Henok Vermeire, Iwein Bau en winnaar van Tilburg Sebbe Francken. Ook Jennen Mortier lijkt zijn vorm van deze zomer doorgetrokken te hebben en zal dus ongetwijfeld te zien zijn in de voorste gelederen.

Dieter en Maarten Kersten toonden afgelopen zomer dat ze ook op internationaal vlak bij de besten horen. - Foto: Viktor Benschop
Dieter en Maarten Kersten toonden afgelopen zomer dat ze ook op internationaal vlak bij de besten horen. – Foto: Viktor Benschop

Met deze 11 namen wordt de juniorencross misschien wel de spannendste van alle wedstrijden. Met een ploeg kunnen we dan ook alleen maar goed doen in Frankrijk. Beter zelfs: zonder tegenslag ligt een teammedaille binnen handbereik. Als de selectiecommissie daar ook zo over denkt zullen er misschien wel meer dan vier atleten afzakken naar Hyères in december. Voor verplaatsingen naar het parcours kunnen we misschien best al eens kijken voor een apart minibusje!