Op de vorige editie van het EK veldlopen in het Bulgaarse Samokov kwamen slechts 3 junioren aan de start met Simon Debognies bij de mannen en Astrid Verhoeven en Vanessa Scaunet bij de vrouwen. Duiken op 12 december in het Franse Toulon-Hyères meer junioren het veld in? Wij wikken en wegen alvast hun kansen na de eerste grote afspraak van het individuele veldloopseizoen: de Joker+ CrossCup manche aan het Zilvermeer in Mol.

Simon Debognies van OEH werd vorig jaar in Samokov 68ste. Daarmee was de atleet van het Olympic Running Team erg ontgoocheld. Wel kwam hij er ziek aan de start en ook de hoogte in Samokov speelde in zijn nadeel. Debognies etaleerde zowel op de Relays in Gent als afgelopen zondag in Mol zijn goede vorm. De zilveren medaillewinnaar op de 5.000m op het EK voor junioren in Eskilstuna voerde samen met Abdellah Dacha de forcing tijdens de korte cross. Aan de finish moest hij alleen maar specialist Wesley De Kerpel laten voorgaan. “Ik voelde me al erg goed en dan is het aangenaam om te lopen! Op training loopt alles vlot en nu kan ik nog twee weken goed trainen met het oog op de lange cross in Tilburg, waar ik voor het eerst aan de start zal komen bij de ‘grote mannen’. Na Tilburg hoop ik in Roeselare erg goed voor de dag te komen om mijn selectie voor het EK veilig te stellen. Ik mik op een plaats bij de beste vijf, maar het podium zou uiteraard nog mooier te zijn”, aldus Debognies na zijn knappe tweede plaats in Mol.

Debognies werd in Mol op de voet gevolgd door een andere medaillewinnaar op dat EK voor junioren. Dieter Kersten van ADD behaalde brons in Zweden op de 10.000m. Kersten was erg tevreden met zijn derde plaats op amper twee seconden van Debognies. “Vorig jaar werd er geen ploeg gestuurd, terwijl het niveau op de selectiewedstrijd in Roeselare erg hoog lag. Simon Debognies, Michael Somers, mijn broer Maarten en ikzelf hadden er een collectief sterke prestatie kunnen neerzetten. Hopelijk wordt er deze keer wel een ploeg gestuurd. Zodat we kunnen tonen wat we waard zijn. De conditie staat al behoorlijk op punt, want op de Ekiden in Brussel zat het gevoel echt al goed! Ik loop zeker nog de lange cross bij de senioren in Duffel en daarna richt ik al mijn pijlen op Roeselare en hopelijk het EK”, wist Kersten ons te vertellen.

De Broers Kersten samen aan het commando - Foto: Tomas Sisk
De Broers Kersten samen aan het commando – Foto: Tomas Sisk

Ook tweelingbroer Maarten Kersten mikt op het EK. Al had hij in Mol minder geluk. “De start van een korte cross gaat altijd gepaard met het nodige duw- en trekwerk, maar met een start in het zand komt daar ook nog bij dat je in het begin heel weinig grip hebt. In het gewoel kwam ik ten val en liepen er enkele atleten over mij. Ik bezeerde mijn voet, maar ben direct doorgelopen. Dat ik uiteindelijk nog 14de kan worden op 25 seconden van de winnaar, is dan weer een opsteker. Al was ik graag zonder kleerscheuren uit deze manche gekomen. Die start bij de korte cross is steeds een gevaarlijk gegeven, misschien moet er toch eens gedacht worden aan een systeem waarbij de 30 beste lopers op de eerste rij mogen starten, zonder daar al te veel te voor moeten duwen” zei een ietwat ontgoochelde Kersten. De wonde die hij opliep aan zijn voet blijkt mee te vallen, waardoor zijn trainingen niet in het gedrang komen.

Dorian Boulvin als Belgisch kampioen veldlopen bij de scholieren - Foto: Tomas Sisk
Dorian Boulvin als Belgisch kampioen veldlopen bij de scholieren – Foto: Tomas Sisk

Niet alle sterke junioren kwamen aan de start op de korte cross. Het podium bij de junioren werd volledig Waals gekleurd met Dorian Boulvin en Amaury Gouverneur van CABW op één en twee en een heel knappe derde plaats van eerstejaars Guillem Pennewaert van USBW, vorig jaar nog ongenaakbaar als eindlaureaat van de CrossCup bij de scholieren. Boulvin is al enkele weken erg sterk bezig zowel in het veld als op de weg. Na zijn winst in Mol was hij dan ook erg tevreden. “Hier ben ik heel blij mee, want vorige winter begon al niet goed door blessures. Ik heb twee grote doelen voor deze winter. De eindzege in de CrossCup veilig stellen én hopelijk een selectie in de wacht slepen voor het EK veldlopen. De broertjes Kersten en Simon Debognies zijn uiteraard de favorieten om mee te gaan, maar ik denk dat ik ook wel een kans maak om als vierde man mee te gaan! In Roeselare wil ik dan ook top zijn. Als dat zou lukken zou het echt fantastisch zijn”, vertelde Boulvin.

Stel dat er een vierkoppige ploeg gestuurd, wat toch wel heel logisch zou zijn,  dan lijken Gouverneur, Pennewaert en Oussama Lonneux van RFCL de grootste kanshebbers op de plaats als reserve. Al kan er uiteraard nog een verassing uit de bus komen!

Vrouwen: Rooms en Scaunet staan hun mannetje bij ‘de groten’

Bij de vrouwen lijken twee clubgenotes bij OEH het meeste kans te maken op een selectie. Zowel Lisa Rooms als Belgisch kampioene bij de juniores Vanessa Scaunet kwamen in Mol aan de start van de lange cross bij de vrouwen. Beide dames deden het voortreffelijk in hun eerste afspraak bij de ‘grote dames’. Rooms werd 15de in Mol op twee minuten van winnares Louise Carton, maar ze werd daarmee wel achtste Belgische! Daardoor is ze momenteel de uitgesproken naam om ons land te vertegenwoordigen. Het zou de eerste grote internationale afspraak voor Rooms zijn. Scaunet, die geen al te goede voorbereiding kende, maar nu terug vol door kan gaan op training, moest 20 seconden prijsgeven op haar clubgenote, maar als negende Belgische kon ze toch tevreden terugblikken op haar deelname in Mol. De 19-jarige atlete zou heel graag naar het EK willen om beter te doen dan haar 57ste van het afgelopen EK in Samokov.

Lisa Rooms (links) en Vanessa Scaunet (centraal) Foto: Jasper Jacobs
Lisa Rooms (links) en Vanessa Scaunet (centraal) Foto: Jasper Jacobs