De Amerikaan Aries Merritt kondigde het al aan op het voorbije WK: de huidige wereldrecordhouder op de 110mH zou na het WK een niertransplantatie moeten ondergaan. Een zeldzame genetische afwijking zorgde er immers voor dat zijn nieren nog voor minder dan 15 procent werkten. Aries Merrit (30) werd op dinsdag geopereerd en liet vandaag weten dat alles goed was verlopen.

Wereldrecord

De Amerikaanse hordeloper is al lang geen onbekende meer. In zijn beste jaar 2012 kroonde hij zich tot olympisch kampioen op de 110m horden. Een goede maand later zorgde hij voor misschien wel een nog straffere prestatie op de Memorial Van Damme. In het Koning Boudewijnstadion legde hij de hordereeks in 12″80 af. Deze chrono is tot op heden nog altijd het wereldrecord.

Ziekte aan de nieren

De diagnose van zijn achteruitgaande nierfunctie kreeg hij een jaar later, in 2013. Vanaf dan verbleef hij een half jaar in het ziekenhuis om er het parvovirus B16 uit zijn lichaam te halen. Dat virus tastte namelijk zijn nieren én zijn beenmerg aan. Dankzij een behandeling met antilichamen werd het virus afgeweerd zodat Merritt in april 2014 eindelijk het ziekenhuis kon verlaten. Zijn nieren bleven echter op minder dan 15 procent van hun capaciteit werken waardoor hij toch nog een niertransplantatie zou moeten ondergaan, zo maakte hij bekend op het voorbije WK in Peking.

Zijn laatste WK?

Aries Merritt (links) op het afgelopen WK - Foto: Erik Van Leeuwen
Aries Merritt (links) op het afgelopen WK – Foto: Erik Van Leeuwen

Op dat WK wou wel hij nog eens alles geven. Hij kwalificeerde zich voor de finale en daarin toonde hij opnieuw zijn kunnen. Merritt pakte er het brons in een tijd van 13”04. Echter de zwaarste strijd stond vier dagen later gepland, wanneer de Amerikaan zijn niertransplantatie zou ondergaan. Maar ook dat wist hij met succes af te ronden. Of hij ooit nog terugkomt op zijn oude niveau is voorlopig een vraagteken. De Olympische Spelen in Rio zijn nog steeds een droom, maar zelf liet hij lichtjes vallen dat dit weleens zijn laatste WK zou kunnen zijn geweest.

Wij wensen Aries Merritt alvast veel sterkte en moed toe voor de komende periode.