De dopingstorm na de onthutsende reportage is nog niet gaan liggen. Onlangs kwamen The Sunday Times en de Duitse zender ARD op de proppen met gegevens die concludeerden dat maar liefst 800 atleten verdachte bloedwaarden vertoonden. Nu worden vooral de marathonlopers geviseerd. Een op de vier lopers die een grote marathon wist te winnen tussen 2001 en 2012 had abnormale bloedwaarden, zo meldde The Sunday Times.

Die nieuwe informatie zou komen uit een lek van de IAAF, de internationale atletiekfederatie. Het is evenwel onduidelijk of de abnormale bloedwaarden ook onmiddellijk te linken zijn met dopinggebruik. Wel staat vast dat enkelen wel degelijk te maken kregen met sancties.

Vooral de marathon van Londen wordt door het slijk gehaald. Maar liefst zeven keer werd de marathon gewonnen door iemand die ongebruikelijke bloedwaarden vertoonde. Ook keek The Sunday Times naar andere grote marathons zoals die van Tokio, Berlijn, New York, Boston en Chicago. Daar vond men verdachte waarden bij een kwart van de winnaars.

Britse atleten geven bloedwaarden vrij

Naar aanleiding van al die beschuldigingen besloten acht Britse atleten om hun bloedwaarden te laten publiceren in The Sunday Times. Mo Farah is de meest opvallende naam. Zijn trainer Alberto Salazar werd er onlangs nog van beschuldigd te experimenteren met prestatiebevorderend testosteron bij zijn atleten. De andere atleten zijn Emma Jackson, Lisa Dobriskey, Jo Pavey, Jenny Meadows, Freya Murray, Hatti Archer en Andrew Baddeley.

Harting en co ondernemen actie tegen IAAF                            

De Duitse atleet Robert Harting vindt het duidelijk allemaal welletjes geweest. Samen met enkele collega’s stelde hij onderstaand filmpje samen. Het is een duidelijke oproep naar de IAAF dat het zo niet verder kan. De atleten voelen zich verraden en eisen onder meer transparantie en eerlijkheid van de internationale atletiekfederatie. Het is nu iets meer dan een week geleden dat de Duitse zender ARD/WDR naar buiten kwam met de veelbesproken reportage. Alles daarover kan u hier nalezen.