Het ware drukke momenten voor de Belgische supporter, want luttele minuten nadat Cynthia Bolingo en Robin Vanderbemden hun 400m-finale hadden gelopen, moest ook Aaron Botterman opnieuw aan de bak op het EK voor beloften. De Gentenaar werd zevende in de eerste van twee halve finales op de 800m, helaas niet voldoende voor een finaleplaats.

Botterman, met 1’46″17 een derde persoonlijke beste onder de deelnemers van de eerste halve finale, hanteerde een gelijkaardige tactiek als in de reeksen: vanuit een derde-vierde positie probeerde hij zicht te houden op de eerste plaatsjes zonder teveel in het gedrum te verzeilen. Het verschil met de reeksen was dat het een pak harder ging in de openingsronde en dat ook aan de overzijde, met nog 250m te gaan, de gashendel meteen volledig open ging.

Die snelheid bleek voor Botterman, twee jaar geleden tweede op het EK voor junioren, nog net te hoog en hij kwam in de laatste rechte lijn niet meer in aanmerking voor de eerste posities. Botterman finishte als zevende nog net onder de 1’50 (1’49″88).

Winst in de eerste halve finale was er voor de Pool Artur Kuciapski in 1’48″42. De top-5 finishte binnen de 33 honderdsten. Voor de finale plaatsten de eerste drie zich rechtstreeks. De twee snelste verliezers mochten mee aansluiten.

In een trage, tactische serie had Botterman zich vrijdag gekwalificeerd voor deze halve finale. Ook neo-belofte Aurèle Vandeputte had het tot het EK geschopt, maar strandde in de reeksen.

Bekijk de uitslagen van de halve finales op de 800m hier.