Maar liefst twee landgenoten hadden zich donderdag verzekerd van de polsstokfinale op het EK voor beloften in Tallinn. Ben Broeders waagde een gokje, maar miste driemaal op 5m40. Het leverde hem een negende plaats op. Ook WK-ganger Art gokte, maar het leverde hem niet het verhoopte podium op.

Ben Broeders - Foto: Ruben Van den Berghe
Ben Broeders – Foto: Ruben Van den Berghe

Ben Broeders (PR 5m35) vatte zijn finale aan op 5m20, een hoogte dewelke hij meteen klaarde, maar waar eveneens alle andere finalisten over gingen. Tijd om te gokken en de DCLA-atleet besloot 5m30 over te slaan. Helaas wist Broeders zijn persoonlijke record niet scherper te stellen en faalde hij driemaal op 5m40. Na in totaal vier sprongen eindigde de EK-finale bijgevolg  voor hem. In elk geval een gedurfde finale, die beloond werd met een negende plaats (5m40 had hem trouwens een top-5 opgeleverd).

Arnaud Art, die zich op het ETC in Heraklion met een sprong over 5m65 had verzekerd van het WK, begon zijn finale pas op 5m30, maar toonde ook daar, met een eerste succesvolle poging, meteen zijn goede vorm. Ook Art liet zijn tweede hoogte, 5m40, links liggen en viel meteen 5m50 aan. Op die hoogte faalde hij eenmaal, waarna hij besloot om de lat voor zijn tweede poging nog 5cm hoger te leggen. Een logische en verstandige beslissing, want zelfs bij het klaren van 5m50 in zijn tweede poging was het podium halen, een logische ambitie voor Art die zelf mikte op het goud, bijna onhaalbaar geworden. Helaas lukte het ook op 5m55 tweemaal niet en strandde hij bijgevolg op een zevende plaats.

Bekijk de uitslag van de polsstokfinale hier.