Gisteren vond in Oordegem de zesde editie van de IFAM outdoor plaats. Wederom werd de meeting gekenmerkt door heel wat sterke prestaties, zowel van atleten buiten onze landsgrenzen, als van Belgische atleten. Er vielen ook een pak internationale limieten voor Belgen uit de bus. Hieronder zetten wij deze en andere prestaties voor u op een rijtje.

EYOF

Beginnen doen we met richtprestaties voor het EYOF-kampioenschap, dat deze zomer zal plaatsvinden in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Alleen eerstejaarsscholieren, atleten uit het geboortejaar 1999, komen hiervoor in aanmerking. Hanne Claus zorgde rond het middaguur bij het aanvangen van het voorprogramma van de IFAM al voor een eerste richtprestatie. De atlete van AVMO liep naar 12”08 op de 100m, waarmee ze dik onder de gevraagde 12”35 bleef. Claus moest echter niet onder de richtprestatie duiken, het was de tijd van Laures Bauwens van RCG die voor de bijl moest. Bauwens had eerder deze week nog op het Vlaams kampioenschap SVS 12”12 weten te noteren. Hierdoor is Claus nu de eerste in lijn om naar Georgië af te zakken op de 100m. Nog in het voorprogramma wist Cameron Vandenbroucke van EAH ook ruim onder de richtprestatie te blijven. Vandenbroucke finishte in 2’11”01, wat meer dan drie seconden onder de gevraagde 2’14”29 is. Jonathan Saccoor van OEH bevestigde zijn   richtprestatie op de 400m. Hij deed met 49”30 nog 30 honderdsten van zijn eerdere duik onder de gevraagde 50”42. In het naprogramma liep Thomas Engels van VS naar een sterke 3’58”52 op de 1500m, daarmee blijft hij ruim onder de gevraagde 4’03”99.

Ook de EYOF-aflossingsploegen op de 4x100m lieten zeer degelijke chrono’s noteren. Vooral de meisjesploeg deed het bijzonder goed door met 46”46 amper 44 honderdsten boven het Belgische scholierenrecord te blijven. Vrijdagavond had Bloeme Peeters de richtprestatie voor de 2000m steeple gelopen op de meeting in Booischot. De atlete van AVZK bleef met 7’08”47 maar liefst 13 seconden onder de gevraagde 7’21”82.

WK scholieren

Jochem Vermeulen liep naar de vierde plaats aller tijden bij de scholieren - Foto: Peter Wagemans
Jochem Vermeulen (rechts) liep naar de vierde plaats aller tijden bij de scholieren – Foto: Peter Wagemans

Het WK voor scholieren vindt dit jaar plaats in het Colombiaanse Cali. Tot gisteren was polsstokspringster Hanne De Baene van OB de enige die al een limiet had behaald. Daar kwam gisteren echter verandering in. Organisator Kim Barbé had Jochem Vermeulen van KAPE namelijk in de C-reeks van de 1500m in het hoofdprogramma laten starten. Die zet van de organisator pakte heel erg goed uit. Vermeulen hoefde in het begin gewoon maar te volgen, in de laatste ronde ging hij echter naar de kop. Dan was al lang duidelijk dat de limiet van 3’51”56 echt wel mogelijk was. Vermeulen perste er een sterke laatste ronde uit en finishte in 3’48”92. Goed voor de vierde prestatie aller tijden én het felbegeerde ticket naar Cali. Morgen gaat hij in Lokeren op zoek naar de limiet op de 800m, die 1’51”73 bedraagt.

EK junioren

Simon Debognies - Foto: Ruben Van den Berghe
Simon Debognies behaalde het minimum voor het EK voor junioren op de 5.000m  – Foto: Ruben Van den Berghe

Heel wat Belgische junioren zakken deze zomer af naar het Zweedse Eskilstuna. Gisteren kwam daar één nieuwe naam bij. Er werden echter nog twee andere limieten gelopen. De nieuwe naam is die van Simon Debognies van OEH, die in de overvolle A-reeks op de 5.000m van start ging. Debognies moest genoegen nemen met plaats 37 in zijn reeks. Die plaats stond echter wel gelijk aan een tijd van 14’09”81, waarmee hij ruim onder het EK-minimum van 14’25”00 bleef. In de B-reeks was het de beurt aan twee mannen die al een ticket op zak hadden, weliswaar op de 10.000m. De broertjes Maarten en Dieter Kersten van ADD liepen naar respectievelijk 14’14”48 en 14’23”06, waarmee ze ook onder het minimum bleven. Voor Dylan Owusu van RCG werd het net niet, hij liep naar 52”56 op de 400m horden en blijft daarmee amper vier honderdsten boven de limiet. Owusu onderneemt volgende week  opnieuw in Oordegem een nieuwe poging. Hanne Maudens van VS bevestigde haar limiet die ze indoor neerzette met een sprong van 6m22 in het verspringen, wat exact de gevraagde afstand is. Indoor kwam ze al tot 6m27.

EK beloften

Steven Casteele behaalde de limiet op de 5.000m - Foto: Ruben Van den Berghe
Steven Casteele behaalde de limiet op de 5.000m – Foto: Ruben Van den Berghe

Het Europese kampioenschap voor beloften vindt plaats in de Estse hoofdstad Tallinn. Aaron Botterman van KAAG zorgde op de 800m voor de eerste beloftenlimiet van de avond. Hij liep naar 1’47”45 en dook daarmee onder de gevraagde 1’47”80. Voor Stijn Baeten van BONH en Aurèle Vandeputte van HAC werd het net geen limiet, zij bleven respectievelijk 8 en 24 honderdsten boven de gevraagde tijd. Vandeputte doet morgen opnieuw een poging in Lokeren. Net na de 800m zorgde Ben Broeders van DCLA aan de andere kant van de piste, meer bepaald aan de polsstokstand voor het tweede ticket naar Tallinn. Hij sprong exact de gevraagde 5m30. Later op de avond was het de beurt aan Louise Carton van ACME op de 1500m. Carton liep naar 4’12”56 wat dik onder de gevraagde tijd van 4’16”46 is. Carton wist zich enkele weken geleden al te verzekeren van de limiet op de 5.000m. Pieter Claus werd geïnspireerd door de prestatie van Carton. De atleet van EA hing lange tijd aan de staart van de groep, maar in de laatste 400m wist hij nog mooi op te schuiven. Het resultaat was een tijd van 3’41”94, daarmee bleef hij net onder de gevraagde 3’42”07. Hierna was het nog de beurt aan de heren op de 5.000m. Twee beloften losten de verwachtingen in. Isaac Kimeli van OEH en Steven Casteele van KKS bleven beiden ruim onder de gevraagde 14’05”00 met respectievelijk 13’37”54 en 13’45”05. Casteele wist zich eerder al te verzekeren van de limiet op de 10.000m.

Jonathan & Dylan Borlée liepen met 44"91 en 45"57 naar zeer sterke tijden - Foto: Ruben Van den Berghe
Jonathan & Dylan Borlée liepen met 44″91 en 45″57 naar zeer sterke tijden – Foto: Ruben Van den Berghe

Naast al deze limieten vielen er ook nog enkele uitzonderlijke prestaties te noteren. We denken uiteraard meteen aan de beste Europese jaarprestatie van Jonathan Borlée, die met 44”91 voor het eerst sinds het WK in Moskou in 2013 onder de 45 seconden dook. Jongere broer Dylan Borlée blijft progressie maken en dat bewees hij gisteren opnieuw door zijn persoonlijk record met 13 honderdsten te verbeteren naar 45”57, waarmee hij ook heel dicht in de buurt komt van de individuele WK-limiet voor Peking van 45”49. Julien Watrin, de derde Belgian Tornado die gisteren aan de start verscheen, kende een iets mindere dag en liep naar 46”26.

Ook Nafi Thiam etaleerde haar goed vorm door het Flanders Cup-record van Tia Hellebaut, dat op 1m91 staat, te evenaren. Met deze hoogte prijkt Thiam op de eerste plaats van de Europese beloftenranglijst. De Britse Alison Leonard zorgde voor de beste Europese jaarprestatie op de 800m met een sterke 2’00”50. Het Noorse koningskoppel op de sprint, Jaysuma Ndure en Ezinne Okparaebo, mochten met de bloemen naar huis op de 100m. Ze lukten bijna de dubbel op de 200m, maar moesten beiden telkens nipt de duimen leggen. De Ier Thomas Barr liep naar 49”50 op de 400m horden, dat is de tijd die Michael Bultheel wil behalen om te kunnen deelnemen aan het WK in Peking. Bultheel kwam gisteren tot een seizoensbeste van 50”61.

Nafi Thiam - Foto: Peter Wagemans
Nafi Thiam – Foto: Peter Wagemans