Robin Vanderbemden, we hebben hem een tijdje moeten missen, maar hij is helemaal terug, en hoe! Het sprintfenomeen van Seraing zorgde vandaag voor een verrassing van formaat. Hij bleef op de 400m op het Waals kampioenschap AC niemand minder dan Julien Watrin voor. Hebben we te maken met een nieuwe Belgian Tornado? De kans lijkt groot.

Robin, hier op het podium van de 60m op het BK indoor twee jaar terug. Hij haalde het voor  Damien Broothaerts (rechts) en Jean-Marie Louis. - Foto: Tomas Sisk
Robin, hier op het podium van de 60m op het BK indoor twee jaar terug. Hij haalde het voor Damien Broothaerts (links) en Jean-Marie Louis. – Foto: Tomas Sisk

Robin Vanderbemden heeft geruime tijd aan de kant moeten toekijken door verschillende blessures. Voor degene die het atletiekgebeuren nog niet zo lang volgen is het dus niet zo verwonderlijk dat de naam Vanderbemden niet meteen bekend in de oren klinkt. Alhoewel, in 2013 liet hij toch al flink van zich horen, met als belangrijkste wapenfeiten een nieuw Belgisch indoorrecord op de 60m bij de junioren (6″75) en in de zomer een 8ste plaats op het EK junioren op de 200m. In 2014 was het dan wat stiller rond Vanderbemden, die zich indoor wel nog wist te verbeteren tot 6″68 op de 60m (goed voor een 5de prestatie AT), maar outdoor niet gespaard bleef van blessures. In de tussentijd ging het gerucht de ronde dat Vanderbemden zich in de toekomst ging toeleggen op de 400m, en dat viel ook Jacques Borlée niet in dovemansoren. Vanderbemden werd gezien als het grootste sprinttalent in België in jaren, en nog meer dan Julien Watrin leek hij de geknipte man om de 4x400m-ploeg in de toekomst te vervoegen. Maar de kwetsuren bleven helaas niet uit. Jacques Borlée zou Jacques Borlée niet zijn mocht hij het zomaar opgeven, en hij liet Vanderbemden niet vallen, integendeel zelfs. Hij nam in de voorbereiding op dit zomerseizoen hem zowaar mee op stage, en dat legde hem duidelijk geen windeieren…

Robin Vanderbemden (uiterst links) in duel met Julien Watrin (2de van links) op de GP Mingels in 2013 - Foto: Jasper Jacobs
Robin Vanderbemden (uiterst links) in duel met Julien Watrin (2de van links) op de GP Mingels in 2013 – Foto: Jasper Jacobs

Na een lange revalidatieperiode is de man uit Tilff, een stadje in de provincie Luik, bezig aan een flinke opmars. Nu de hamstringperikelen eindelijk van de baan zijn, kan hij weer volledig zijn ding doen, en dat is hard lopen. Vanderbemden liet zonder tegenstand met 47″01 twee weken terug in Heusden-Zolder al mooie dingen zien. Vorig weekend snelde hij op de interclub naar 21″30 op de 200m, en vandaag stond de tweede 400m van het nog jonge seizoen op zijn programma. Tegen niet de minsten, want ook Julien Watrin, Arnaud Destatte en David Peccue waren van de partij in Jambes, waar dit jaar het Waals kampioenschap AC plaatsheeft. Maar Vanderbemden maakte indruk en wist Julien Watrin nog net af te houden. De nog altijd maar 21-jarige atleet van Seraing klokte in verre van ideale weersomstandigheden 46″83, de twee jaar oudere Julien Watrin moest met 46″92 vrede nemen. 46″83 is niet ook niet zo ver verwijderd van de limiet voor het EK beloften die op 46″64 staat. Ruim een seconde na Vanderbemden volgde Arnaud Destatte (47″96) op een derde plek, David Peccue (48″08) werd vierde.

Hoe meer concurrentie, hoe beter, dat zal ook Jacques Borlée denken. Met deze 46″83 solliciteert Robin Vanderbemden toch al nadrukkelijk voor een plekje binnen de 4x400m-ploeg. Al is het seizoen nog jong, en lijkt de kans groot dat Watrin, die een PR van 45″68 achter zijn naam heeft staan, nog zal groeien in het seizoen. Laat ons dus hopen dat iedereen gespaard blijft van blessures, en we lijken een mooie strijd tegemoet te gaan voor de felbegeerde plekjes binnen de 4x400m-ploeg. Wij voelen het al kriebelen, u ook?