Hanna Vandenbussche liet zich meermaals opmerken in de afgelopen editie van de Lotto CrossCup. Op het podium vonden we haar nog niet terug, maar dankzij een reeks constante uitslagen wist ze toch maar fraai vierde te eindigen in het CC-eindklassement. Een mooi resultaat voor de MACW-atlete die op dit elan natuurlijk maar al te graag wil verdergaan. Te beginnen met de marathon in Rotterdam, aanstaande zondag. Vandenbussche heeft reeds twee marathons achter de kiezen met een beste chrono van 2u45’02”.In Rotterdam zou ze die besttijd een flink stuk willen scherper stellen met in het achterhoofd een tijd onder 2u42′. Wij stelden haar volgende vragen in de aanloop naar haar marathon.

Dag Hanna, hoe verliep de voorbereiding? Niet al te veel pijntjes gehad?

Hanne Vandenbussche - Foto: Tomas Sisk
Hanne Vandenbussche – Foto: Tomas Sisk

“Mijn voorbereiding verliep behoorlijk goed. Momenteel ben ik nog in Dijon voor mijn doctoraatsonderzoek in de filosofie. De rustige en natuurlijke omgeving hier biedt mij erg aangename trainingsmogelijkheden. Ik heb een prachtig park op twee kilometer, een meer op acht kilometer en een heel mooi pad langs het ‘Canal de Bourgogne’. Ik ben niet echt iemand die spectaculaire en verre trainingsoorden nodig heeft, noch in een hoogtetent gaat slapen of een of ander dieet wil volgen. Ondanks mijn respect voor de atletes die dit wel doen, ben ik er voor mezelf van overtuigd dat dat helemaal niet nodig is. Voor mij is het belangrijkste aspect een erg goeie trainster die een uitstekende begeleiding biedt. En dat heb ik met Veerle Dejaeghere absoluut gevonden. Niet alleen op sportief gebied, maar ook op vele andere vlakken is zij een heel groot voorbeeld voor mij. Ze staat steeds met een glimlach aan de start, iets waar vele andere atletes wat van kunnen leren. Volgens mij gaat bij velen de passie voor de sport zelf verloren in het krampachtig zoeken naar cijfers (hoeveel millimol, die hartslag, deze ochtendpols, die tijden op training, hoeveel kilometers per week etc.). Ik probeer zelf altijd zo rustig en zo relativerend mogelijk met mijn wedstrijden om te gaan, en dat is niet altijd even eenvoudig, zonder op voorhand te pieken naar allerhande tijden en limieten.”

Wat verwacht je van Rotterdam? Wat is realistisch en waar hoop je stiekem op?

“Ik trek zo ontspannen mogelijk naar Rotterdam. Mijn doel is er in de eerste plaats om opnieuw een prachtige ervaring te beleven zoals mijn twee andere marathons vorig jaar in Annecy en Ieper. Ergens hoop ik wel op een tijd onder de 2u42′. Ik kan gelukkig rekenen op een erg goeie haas, Karel Moerman, mijn clubgenoot van MACW met wie ik vroeger heel vaak trainde. Aangezien hij over een perfect tempogevoel beschikt, heb ik erg veel vertrouwen in hem.”

Welke factoren zullen zondag doorslaggevend zijn?

“De weersomstandigheden zijn volgens mij allesbepalend. Ook ben ik niet zo handig met drinken en gelletjes, dus ik hoop dat ook dat redelijk goed mag verlopen.”

Hoe ziet je raceplan eruit?

“Mijn racetactiek houdt vooral in het tempo van mijn haas te volgen. Ik zal mij echt niet fixeren op andere atletes. Deze marathon loop ik voor mezelf. Het zal er voor mij vooral op aankomen niet te snel te starten, want tijdens mijn vorige marathons was dat wel het geval.”

Hoe ziet je verdere planning er deze zomer uit? Volgt er nog een marathon in het najaar?

“Dat zal wat afhangen van hoe ik herstel na deze marathon. Ik ben geen atlete die het moet hebben van de piste, maar hou wel van langere stratenlopen. En ik denk er toch ook aan om een sterke 10.000m op de piste te lopen. De focus gaat echter vooral naar de CrossCup in de winter.”