Zondag vindt in Wachtebeke de slotmanche van de Lotto CrossCup en tevens het Belgisch veldloopkampioenschap plaats. De weersvoorspellingen voor de komende dagen doen vermoeden dat de omloop er nog een stuk sneller dan vorig jaar zal bij liggen. Voor wie gehoopt had op een herhaling van een zomers BK (zoals vorig jaar), vallen de voorspellingen dan weer tegen: wel droog, maar slechts zeven graden. Hieronder leest u wat u zondag zoal kan verwachten.

De juniores moeten zondag al het langst wachten om in actie te komen, dus zullen we hen nu als eerste aan de beurt laten. Bij de meisjes zou er al van een serieuze verrassing sprake zijn als de nummers één en twee niet respectievelijk Vannesa Scaunet en clubgenote Lisa Rooms zouden worden. De zege in het klassement lijkt al binnen voor Scaunet. Om de bronzen medaille lijkt het te gaan tussen Elodie Van Den Abeele en Hanne Reynaert. Bij de jongens is Dieter Kersten, die zich de voorbije maanden op de korte cross toelegde, topfavoriet. De concurrentie zal waarschijnlijk vooral van zijn broer Maarten Kersten komen, die de voorbije twee CrossCupmanches won. De broer die de wedstrijd zondag wint zal ook het klassement binnenrijven. De twee moeten voor de dagzege ook rekening houden met Nederlander Manuel De Backer, die een sterk seizoen kent. De strijd om de derde Belgische stek zou tussen Amaury Gouverneur  en Simon Petitjean moeten gaan.

In de lange veldloop bij de heren is Isaac Kimeli topfavoriet. De eindzege in de Crosscup heeft hij al binnen. Toch kan hij maar beter opletten voor zijn wederoptredende ex-clubgenoot Jeroen D’hoedt, die ook enkele jaren terug bij zijn comeback direct voor de zege meespeelde. Seizoensrevelatie Thomas De Bock, wel (nog) OEH’er, mogen eveneens zeer grote podiumkansen worden toegedicht. Andere outsiders voor een eventuele podiumplek of op zijn minst top vijf zijn Abdelhadi El Hachimi, Jesse Stroobants, Koen NaertDries Basemans en eventueel ook Stijn Garain en Kim Ruell. Bij de dames lijkt Louise Carton zo goed als onklopbaar. Ook zij heeft trouwens het klassement al binnen. De tweede plaats van Veerle Dejaeghere lijkt eveneens al vast te staan. Spannender kan het worden als het om de bronzen medaille gaat. Daar maken zowel Sofie Van Accom, Hanna Vandenbussche, Imana Truyers als Veerle Van Linden een aardige kans.

In de korte cross bij de mannen is klassementsleider Franky Hernould favoriet. Dat maakt hem nog lang geen zekere winnaar. Alle manches waren dit jaar erg spannend en zowel voor de titel als voor klassementswinst kan hij best vooral Brecht Bertels in de gaten houden. Toch kan de titel ook net zo goed gaan naar Yannick Michiels, Ismaël Debjani of Valere Hustin. Als ook Simon Debognies de goede benen kan terugvinden na gesukkel met klierkoorts en astma moet ook hij tot de outsiders gerekend worden. Spanning troef dus! Deze korte cross wordt bij de dames veel minder gelopen, en daarom is de titelstrijd hier nog moeilijker te voorspellen. Topfavoriete lijkt Zenobie Van Gansbeke te zijn. Verder kan u best Lore Tack, Jana Goddeeris, Kim Geypen en Jenna Wyns in de gaten houden.