De marathonloper James Theuri wordt voor een jaar geschorst wegens het missen van drie dopingcontroles. De 36-jarige voormalige Keniaan, die sinds 2006 de Franse nationaliteit bezit, heeft een persoonlijke besttijd van 2u10’39″en kwam reeds meerdere malen voor Frankrijk uit.

Theuri ging normaliter in Zürich zijn tweede EK afwerken, nadat hij in 2010 moest opgeven, maar werd weerhouden van het kampioenschap door de Franse atletiekliga. Er werd nog verzet aangetekend tegen de beslissing, maar uiteindelijk haalde het niets uit. “De controleur komt om 6 uur in de ochtend en belt aan”, vertelt Philippe Rémond, marathonverantwoordelijke in Frankrijk, aan Le Monde. “De telefoon van James staat op stil, en de bel werkt niet. De controleur laat niet eens iets in de brievenbus achter, hij laat het simpelweg weten via een gsm-bericht: Ik ben langs geweest, je was er niet. Ik ben vertrokken.” 

Eind juni vorig jaar raakte nog bekend dat de wereldkampioen hinkstapspringen Teddy Tamgho, trouwens ook een Fransman, eveneens een schorsing van een jaar aan zijn been had wegens het missen van drie dopingcontroles.