Met de Relays in de Gentse Blaarmeersen werd het startschot gegeven voor de Lotto Crosscup. Een klassement die Veerle Dejaeghere intussen al 13 keer won. 55 deelnemende ploegen stonden er klaar voor de aflossingsveldloop bij de senioren vrouwen. AVR kwam aan de start met een top trio. Laura Huyghe was er startloopster. Zij moest de stok doorgeven aan Barbara Maveau. Uiteindelijk was het de 41-jarige Veerle Dejaeghere die met de stok over de finish zou lopen. De uitgesproken favoriet dus voor de eerste CC-manche.

Veerle Dejaeghere - Foto: Tomas Sisk
Veerle Dejaeghere – Foto: Tomas Sisk

Ongeveer in 10de positie kreeg kersvers mama Barbara Maveau de aflossingsstok van Laura Huyghe. Ze had 1500m om vele plaatsen op te schuiven, en dat deed ze ook. Ze raasde naar voor en in geen tijd liep ze op de 2de plaats. Sofie Van Accom, uitkomend voor AC Herentals, liep echter weg van Barbara Maveau. Toch had Veerle Dejaeghere er nog voor haar start een goed oog op. “Ik kreeg de stok als 2de en ik wist wel, Lore Tack (3de loopster AC Herentals) zou ik normaal moeten aankunnen. Toch was ik zeer aandachtig voor de atleten achter mij. Want Louise Carton was heel sterk vandaag.” Het was uiteindelijk al na 1 ronde duidelijk dat Veerle Dejaeghere vandaag de buit zou binnenhalen voor AV Roeselare.

“En toch had ik het zwaar vandaag. Iedereen zei tegen mij dat ik gemakkelijk en ontspannen liep, maar dat was zeker niet het geval.” Nu, de 10 punten zijn binnen. En dat leidt onmiddellijk tot de vraag of ze effectief voor een 14de eindzege in de Crosscup gaat. Daarin is ze echter heel duidelijk: “Ik ga proberen tot en met Roeselare, nadien evalueer ik of het nog goed gaat. Indien dat niet het geval is, geef ik op.” Het ene leidt tot het andere en ook wij vroegen ons af of ze nog geïnteresseerd is in het EK-veldlopen. “Als ik mij kan kwalificeren in Roeselare en de combinatie werk-atletiek goed blijft verlopen zoals dat vorige winter het geval was, wil ik zeker opnieuw meegaan.”

Als laatste wouden we weten of Flavie (haar trouwe hond) misschien iets te maken heeft met haar blijvende successen. Ook vandaag werd hij gespot op het parcours tijdens de verkenning. “Ik moet nog maar mijn rugzak voor de wedstrijd uit de kast halen of hij staat al te springen om mee te mogen. Hij is echt niet te stoppen. Het is wel altijd zeer leuk om met hem rond te lopen.”

Zo zit de eerste waardemeter voor dit veldloopseizoen er op. Almensh Belete, op papier de grootste concurrente om Veerle Dejaeghere van de 14de eindzege te houden, was vandaag niet op de afspraak. Dat maakt dat Belete hierdoor al 10 punten moet goedmaken op Dejaeghere. En ook Louise Carton zullen we in de gaten moeten houden de volgende manches. Als we naar de individuele tijden kijken van vandaag, blijkt dat de atlete van ACME 1 seconde sneller liep dan Veerle Dejaeghere. Spanning verzekerd dus voor de volgende CC-manche in Mol!