Voor een heel pak atleten zit de rustperiode erop. Na een zwaar pisteseizoen worden de loopschoenen weer uit de kast gehaald, helemaal opgeblonken voor een nieuw seizoen met nieuwe kansen. Ook Jeroen Vanmulder zit niet meer stil. Na een licht teleurstellend zomerseizoen is de verspringer van Dilbeek Atletiek Club reeds al een maand aan het trainen. Dat allemaal met één doel: het EK indoor 2015 in Praag. Wij trokken met enkele vragen richting de 23-jarige Vlaams-Brabander.

Jeroen, welk gevoel hou je over aan dit seizoen? Zijn er bepaalde dingen die je eruit geleerd hebt?

“Mijn seizoen eindigde op de einddatum van de selectieperiode voor het EK in Zurich. Omdat ik mijn minimum niet haalde was ik logischerwijze ook ontgoocheld. Ik had een zeer goede wintervoorbereiding en ook de eerste maand van het outdoorseizoen sprong ik makkelijk tussen de 7m50 en 7m70. Vanaf dan begon het wat bergaf te gaan met lichte blessures en vele nulsprongen op wedstrijd. Ik heb nooit echt willen terugblikken op afgelopen seizoen. Voor mij was het een tussenjaar waar ik net van trainer was veranderd en dus ook gewoon moest worden aan een nieuwe trainingsvisie en -aanpak. Toch viel mij 1 grote les op. Er is een groot verschil tussen iets willen en je best doen om dat doel te bereiken, of iets willen en er alles aan doen om dat doel te bereiken.Afgelopen seizoen wou ik naar het EK in Zurich en heb ik ook echt mijn best gedaan om hier te staan. Zonder succes dus. Soms is je best doen net niet voldoende.”

Jeroen  Vanmulder  - Foto: Jasper Jacobs
Jeroen Vanmulder – Foto: Jasper Jacobs

Ik dacht dat je rustperiode al afgelopen was? Wellicht was die welgekomen? Wat doet een verspringer eigenlijk zoal in de rustperiode?

“De rustperiode kwam zeker en vast welgekomen. Na mijn laatste wedstrijd zat ik met wat kleine kwaaltjes en had ik ook vooral nood aan mentale rust. Ik had tijd nodig om op zoek te gaan naar een nieuwe doelstelling, nieuwe motivatie en om na te gaan of mijn vernieuwde trainingsaanpak ook positief was. Om deze redenen heb ik ook besloten om een maand stil te zitten. Ik had dan ook geen enkele nood aan sport of alles wat hiermee te maken had. Ik heb dan ook genoten van een reis doorheen Portugal om met antwoorden terug te komen. Vermits ik vroeger dan de meeste atleten in rust ben gegaan, zit deze er ook reeds op. Ik ben ondertussen reeds een maand aan het trainen. De bedoeling is dat ik nu een goede basis heb gelegd op vlak van kracht vermits deze factor nog te weinig ontwikkeld is. Met die basis vertrek ik binnenkort naar Zuid-Afrika om daar aan het specifiekere werk te beginnen.”

Wat zijn jouw doelen voor komend seizoen?

“Mijn volgend doel ligt voor 100% bij het EK indoor in Praag. Dat is ook de reden dat ik meteen na de laatste kwalificatiedag voor het EK in Zurich ben gestopt met mijn seizoen, mijn rust heb ingezet om ook vroeger te kunnen starten met mijn voorbereiding op het indoorseizoen. Het verschil met vorig jaar is dat ik er nu alles aan zal doen om op dit EK te staan. De ontgoocheling zal dan ook nog groter zijn indien dit niet lukt. Maar dat is iets waar ik pas aan denk als het zover is. Mijn eerstvolgende doelen zijn sterker worden, plezier hebben aan de trainingen in Zuid-Afrika en dan richting die 8 meter springen. Indoor natuurlijk!”