Met de Diamond League in Lausanne op donderdagavond werd een nieuw hoofdstuk in het zomerseizoen aangesneden. De binnen- en buitenlandse meetings volgen elkaar nu in hoog tempo op, om met de Europese kampioenschappen en/of Commonwealth Games tot een hoogtepunt te komen. Meteen was er gisteren ook de terugkeer van sprintbom Tyson Gay, die terugkwam uit een dopingschorsing. Helaas kreeg zo het ganse 100m-podium bij de mannen gisteren een donker dopingrandje.

Het was de Amerikaan Justin Gatlin die met de winst ging lopen in het Zwitsere Lausanne. Hij klokte 9″80, een nieuwe beste wereldjaarperstatie.

Tyson Gay werd nog maar pas terug toegelaten op wedstrijden, nadat hij een éénjarige dopingschorsing (steroïden) uitzat. Het beliet de Amerikaanse nationale recordhouder er niet van op amper 13 honderdsten van zijn landgenoot te stranden op de tweede plaats. Vorig jaar won Gay nog op dezelfde meeting in 9″79.

Ook Justin Gatlin moest al eens langs de kant blijven omwille van een positieve dopingtest. In 2006 werd Gatlin betrapt op (een afgeleide) testosterone. In 2007 kreeg hij een vierjarige schorsing aan zijn broek.

Met een derde Amerikaan op het podium, Mike Rodgers, kwam met een derde dopingzondaar een wel heel donker randje over de mannelijke 100m in Lausanne. Rodgers werd in 2011 voor negen maand geschorst.

Bekijk de video hierboven.