Bashir Abdi haalde afgelopen weekend een zilveren medaille op het BK veldlopen. De Gentenaar van Somalische afkomst moest het afleggen tegen Jeroen D’hoedt. Ook de eindzege in de Crosscup ging naar deze laatste. Toch was Abdi tevreden, zowel over zijn BK als over het afgelopen veldloopseizoen.

“Natuurlijk ben ik heel tevreden met dit resultaat”, aldus de goedlachse Bashir Abdi na de podiumceremonie. “Met kleine versnellingen probeerde ik Jeroen af te matten, maar hij was goed vandaag. Jeroen is top van Europa in het crossen, dus dan ben ik zeker tevreden met het zilver.”

“Ik neem nu een weekje rust en dan vertrek ik allicht terug op stage in voorbereiding op het zomerseizoen”, blikt Abdi vooruit. “Liefst ga ik naar Ethiopië, maar ik heb er geen piste en het is er moeilijker om te trainen. Daarom wordt het allicht Kenia.”

Bashir Abdi komt een eerste maal in actie op de Payton Jordan Invitational in Stanford, in de VS. Vorig jaar verbaasde hij er met een bijzonder scherpe 27’43 op de 10.000m. “Ook dit jaar loop ik er de 10.000m. Er zijn in eigen land en in de omgeving genoeg sterk bezette 5000m’s, maar voor een goede 25 rondjes moet je al even zoeken. Vandaar de keuze.”

“Afgelopen winter was zeker geslaagd”, sluit Abdi, tweede in de Crosscup, af. “Ik voel dat ik sterker ben dan vorig jaar, dus hopelijk kan ik ook naar de zomer toe opnieuw verbeteren.”