Op woensdag stelde Golazo Sports in samenwerking met de Crosscup vzw de 32e jaargang van de Lotto Crosscup voor. In het domein Puyenbroeck in Wachtebeke opende men met het heugelijke – maar reeds uitgelekte nieuws – dat het BK veldlopen (en Crosscup finale) in het Provinciaal Domein aldaar zou plaatsvinden. Er werd in wederzijdse samenspraak met de stad Oostende besloten om na 15 jaar de samenwerking stop te zetten. Voor het overige blijft de succesformule van de laatste jaren nagenoeg ongewijzigd

Foto: Jasper Jacobs
Hilde Bruggeman – Foto: Jasper Jacobs

Hilde Bruggeman, gedeputeerde Sport van de Provincie Oost-Vlaanderen, mocht de komst van de Crosscup-finale naar haar landsdeel bekendmaken. Dat naast de laatste manche ook de start van het grootste nationale veldloopcriterium in haar provincie plaatsvindt, onhult volgens Bruggeman alleen maar het sportieve karakter van de Oost-Vlamingen. “Vanuit het sportbeleid zijn al jaren erg positieve contacten met de Crosscup. Ook onze ervaring uit het verleden zal ons zeker sterken in deze hernieuwde samenwerking”, klonk Bruggeman. “Met het Belgisch kampioenschap hopen we enerzijds het domein Puyenbroeck positief in de spotlights te zetten en willen we anderzijds mensen warm maken voor sport.”

Ook Christophe Impens (foto boven), Managing Director bij Golazo was opgetogen met de bekendmaking van de nieuwe Crosscupfinale. “Sinds de finale samenvalt met het BK, kunnen we elk jaar rekenen op een topveld. Dat was in het verleden wel eens anders”, aldus Impens. “Dat voor velen Oostende een echt begrip was geworden de laatste jaren en we met deze verhuis een traditie zouden slopen, denk ik niet. De laatste edities hoorden we toch links en rechts wat kritiek op de cross in Oostende. We hopen met Wachtebeke een hernieuwde start de maken. De accomodatie is hier alvast ideaal en alle ingrediënten zijn er voor een pracht van een cross. Er is ruimte zat om er een gezellige boel van te maken. Dat we opnieuw live op Sporza en RTBF worden uitgezonden, kan ik verder alleen maar toejuichen.”

Foto: Jasper Jacobs
Jos Van Roy – Foto: Jasper Jacobs

Organisator Jos Van Roy was even enthousiast over Wachtebeke en het domein Puyenbroeck. “De cross zal plaatsvinden op een eiland tussen de golfterreinen. Met vestiaires en kleedkamers op een goede 100m hebben we alvast een extra troef in vergelijking met Oostende. Dat het zelfs bij lichte regen erg modderig kan worden in Wachtebeke, ga ik niet ontkennen. Als het droog blijft anderszijds, wordt het een echte cross voor de snelle mannen.”

Voor deze 32e editie van de Crosscup verandert er verder weinig. Lotto blijft – net als alle voorgaande edities – titelpartner en alle reglementen blijven alvast ongewijzigd. Met Rotselaar op de kalender komt er wel een manche in Vlaams-Brabant bij – ten koste van de cross in Hulshout. Het Vlaams kampioenschap zal er eveneens doorgaan. Het LBFA-kampioenschap zal bovendien verhuizen van Hannuit naar Dour. “Dour was traditioneel onze minste cross”, aldus Van Roy. “Er was in vergelijking met Hannuit een veel mindere opkomst, zowel van toeschouwers als deelnemers. Met de organisatie van het Waals kampioenschap hopen we dat tij te keren in Dour.”

De Lotto Crosscup vangt nu zondag aan met de Relays in Gent. Het toneel trekt dan over Mol en Roeselare,  waar de EK-selectiecross plaatsvindt naar Brussel, opnieuw een IAAF Permit cross. Na Nieuwjaar staan nog Hannuit, nieuweling Rotselaar en Dour op de kalender om in Wachtebeke af te sluiten.

 

27-10-13: GENT
LOTTO CROSSCUP RELAYS van OOST-VLAANDEREN

03-11-13: MOL
LOTTO CROSSCUP van de Provincie ANTWERPEN

24-11-13: ROESELARE
LOTTO CROSSCUP van WEST-VLAANDEREN
EA Permit Cross Country

22-12-13: BRUSSEL
IRIS LOTTO CROSSCUP
IAAF Permit Cross Country

26-01-14: HANNUIT
LOTTO CROSSCUP de HANNUT
EA Permit Cross Country

16-02-14: ROTSELAAR
LOTTO CROSSCUP van VLAANDEREN
Kampioenschap van Vlaanderen

23-02-14: DOUR
LOTTO CROSSCUP du HAINAUT
Championnat LBFA

09-03-14: WACHTEBEKE
BELGISCH KAMPIOENSCHAP
FINALE LOTTO CROSSCUP

 

Meer info vindt u op hier.