koning boudewijnsstadionEr is een politiek akkoord gesloten over een nieuw stadion in Brussel. Naast de nieuwe nationale voetbaltempel zal er in dat bouwwerk ook plaats zijn voor een atletiekpiste. Dat zegt minister-president Kris Peeters. Dat is bijzonder heuglijk nieuws voor onder meer de organisatie van de Memorial van Damme, die door de oorspronkelijke plannen dit jaar nog aan een zijden draadje hing.

“Er is een intentieverklaring ondertekend door de betrokken overheden”, klonk Kris Peeters deze ochtend vanuit China op Radio 1. “Daardoor kan België zich nu kandidaat kan stellen voor het EK voetbal in 2020, maar in diezelfde verklaring staat ook dat een stadion mét atletiekpiste de voorkeur wegdraagt van zowel de Vlaamse regering, de Brusselse regering als de Voetbalbond.”

Enkel de Brusselse regering dient nog officieel zijn akkoord te geven. Maar daar ziet Kris Peeters geen problemen. “Rudi Vervoort, minister-president van Brussel, zal zeker akkoord gaan met deze verklaring. Ook de federale regering gaf vorige week al haar fiat. ”

Wat nu volgt, is een technische en economische haalbaarheidsstudie. Die moet afgelopen zijn op 31 oktober. “Over de financiering staat niets in de intentieverklaring. Wel is duidelijk gesteld dat Vlaanderen geen subsidies zal geven. We eisen ook garanties over veiligheid en mobiliteit”, klonk Peeters.

Dat de piste nu een onderkomen zou krijgen in het nieuwe voetbalstadion, is bijzonder aangenaam nieuws voor atletiekfans. Oorspronkelijk had vooral de voetballobby problemen met de aanwezigheid van een piste. Die zou onder meer de sfeer beknotten. Een piste die kon weggeschoven worden onder de tribunes bleek toen te duur en niet haalbaar volgens sommigen. De organisatie van de Memorial van Damme, die de laatste jaren telkens het Koning Boudewijnstadion wist uit te verkopen, zat met de handen in het jaar. Het huidige stadion zou bij de komst van het nieuwe bouwwerk immers verdwijnen. Een kleiner stadion voor de atletiek leek tot voor kort het hoogst haalbare, al was dat de status van de Memorial en de daarbijhorende gunst om de finale van de Diamond League te mogen organiseren simpelweg onwaardig. Dat er nu alvast een politiek akkoord bestaat, zal Wilfried Meert en co bijzonder tevreden stellen.

Beluister hier het interview