Isaac Kimeli toonde zich ijzersterk op de 3000m - Foto: Jasper Jacobs
Isaac Kimeli toonde zich ijzersterk op de 3000m – Foto: Jasper Jacobs

De inmiddels achtste manche van de Flanders Cup werd een zonnige, maar vooral zeer winderige. Niet in het minste de spurters in het begin van het programma hadden ermee te kampen. De organisatie voorzag 4 aankomsten om een gegarandeerde meewind te kunnen verzekeren, maar helaas blies in zo goed als alle gevallen de wind teveel in het voordeel. Het uiteindelijke hoogtepunt van de middag viel naar het einde van het hoofdprogramma, toen Isaac Kimeli zijn duivels ontbond op de 3000m.

De Amerikaan Walter Dix zal zich de wind in Gent nog goed herinneren. Hij won de 200m in een snelle 20″43, goed voor een nieuw FC-record, ware het niet dat de wind met 3.3m/s teveel in het voordeel blies. Zijn landgenote DeeDee Trotter deed exact hetzelfde op de halve baanronde en won in 22″87, helaas ook met teveel ruggesteun. De twee snelste heren uit de reeksen van de 100m, de Britten Talbot en Bolarinwa, kwamen zelfs niet meer opdagen voor de finale.

De middag liep gezapig voort en ook de midden- en langeafstandslopers hadden duidelijk te kampen met de felle wind. De Italiaan Diaz liet de chrono wel al stoppen na 50″35 op de 400mH en de Keniaan Kitur, inmiddels gekend in het Flanders Cup midden, won de 800m in 1’45″97. De Canadese Sifuentes liep een eveneens niet misse 2’01″84 op diezelfde afstand. Eén van de opmerkelijke Belgische prestaties viel te noteren op naam van Ali Hamdi en Koen Naert. Hamdi kroonde zich in de laatste ronde duidelijk de snelste op de 1500m met 3’42″60. Naert volgde gezwind in zijn spoor en verbeterde voor de zoveelste keer dit jaar zijn persoonlijke beste. Hij werd derde in 3’43″26. Lindsey De Grande liet met 4’17″50 een nieuw seizoensbeste optekenen.

Die 1500m bij de heren bleek echter slechts de voorbode voor wat daarna kwam. Op de 3000m bij de heren scheidde zich al snel een elitegroepje af, waar vooral Abdelhadi El Hachimi na het wegvallen van de haas het leeuwendeel van het werk voor zich nam. Jeroen D’hoedt volgde attent, junior Isaac Kimeli en de Amerikaan Bobby Curtis haakten maar wat graag zijn wagonnetje aan. De heren leken op koers voor een race onder de 8’00, maar uiteindelijk bleek in de zesde ronde de wind toch iets teveel de kop op te steken. In de laatste ronde was het Jeroen D’hoedt die het eerst zijn kaarten op tafel gooide, maar in de laatste rechte lijn moest hij toch de meerdere erkennen in OEH-atleet Kimeli. Kimeli, die maar net het EK voor junioren mistte, finishte in een mooie 8’03″90, een verbetering van zijn persoonlijke beste met ruim 30 seconden. Het Belgisch record voor junioren staat evenwel nog 10 seconden scherper. “Ik liep eigenlijk voor het Belgische record, maar ik ben zeer blij met deze tijd en zeker als je ziet welke heren ik hier klop. Ik ben bijzonder fier“, klonk Kimeli na de aankomst. D’hoedt liep een goeie halve seconde later binnen. El Hachimi klokte 8’06″39.

In de kampnummers viel een mooie 60m+ worp voor Philip Milanov op te tekenen in het discus. Thuiswerpster Jolien Boumkwo moest de meerdere erkennen in jonge Franse Sedykh, maar kwam toch 58m79 ver. Thomas Smet bleek met 72m48 de betere speerwerper. Juniore Elien de Vocht sprong met de polsstok een knappe 3m92 hoog.

Alle uitslagen vindt u hier.