Diamond LeagueHet werd geen slotronde van 50″89, zoals vorige week op het EK voor landenteams in Gateshead, maar opnieuw kroonde Mo Farah zich de snelste met een verschroeiende eindronde op de Diamond League in Birmingham. In eigen land schreef de voormalig Somalisch atleet de 5000m op zijn naam met 13’14″24. Hij klopte daarmee de twee snelste heren van het jaar, de Ethiopiër Hagos Gebrhiwet en Yenew Alamirew.

“Het is belangrijk voor mij om de strijd aan te gaan met deze heren,” klonk Farah na afloop. “Ik kon er een gemakkelijke race van gemaakt hebben, maar dat wilde ik niet. Ik wilde mezelf testen en kijken hoever ik stond. Op training gaat alles perfect, maar training is niet alles.” Over zijn kansen op het WK wilde Farah nog niet al teveel kwijt. “Op het WK is alles mogelijk. Het is zeker niet noodzakelijk de snelste drie die het halen. In elk geval weten ze nu dat ze met mij niet naar de laatste ronde willen. Allicht zullen ze dus onderweg wel iemand opofferen die de wedstrijd hard moet maken.”

Verder waren er in Birmingham opmerkelijke prestaties van onder meer Jessica Judd. De 18-jarige dook voor de eerste maal onder de 2′ op de 800m. Met 1’59″85 was de winst voor haar. Op de 400m horden bij de heren kwam de top-4 van de Olympische Spelen aan de start. Het was de bronzen medaillist, Javier Culson, die zich de sterkste toonde. Bij de dames was Perry Shakes-Drayton duidelijk de beste in 53″82. Nesta Carter dook bij de heren als enige onder de 10″ op de 100m. Met 9’99 was de winst voor de 27-jarige Amerikaan.

De Nederlandse Yvonne Hak viel net naast het podium. Een vierde stek op de 800m met 2’01″87 was haar part. Die andere snelle Nederlandse dame, Susan Kuijken, kwam tot 4’06″84 op de 1500m, goed voor een zesde stek.