Foto: Jorgen Lammens
Foto: Jorgen Lammens

 

Bashir Abdi verblijft sinds een kleine maand op hoogtestage in het Amerikaanse Flagstaff, in Arizona. De atleet van Racing Gent verlengde er zijn verblijf over de oceaan na een bijzonder geslaagde passage op de prestigieuze Payton Jordan Invitational in Stanford. Een week daarvoor noteerde hij al 13’30″91 op de 5000m, maar in Stanford liep hij een bijzonder snelle 27’43″99 op de 10.000m en verzekerde zich zo van een ticket voor het WK in Moskou. En wat meer was, zijn prestatie oogde bijzonder mooi in de ranglijsten, zowel nationaal als internationaal. Meer daarover leest u hier nog eens.

Intussen heeft Abdi het bijzonder naar zijn zin in de VS. “De trainingen gaan inderdaad bijzonder goed. Het gastgezin waar ik verblijf is ook bijzonder aangenaam. Het zijn hele sociale mensen, dus dat is wel leuk”, zo klinkt de gewezen Somaliër vanuit de VS.

“Enige nadeel hier is het wisselvallige weer. De eerste week hier was bijvoorbeeld bijzonder koud en er staat vaak een strakke wind. Dat maakt het trainen wel wat moeilijker”, zo nuanceert hij. “Het was mijn eerste, maar allicht meteen ook de laatste keer Flagstaff.” Abdi trok de vorige jaren geregeld naar Ethiopië op trainingsstage en dat ligt hem duidelijk beter. “In Ethiopië is het weer veel beter. Bovendien ben ik daar zowat de zwakste schakel op training en dat stimuleert wel enorm. Hier in Flagstaff train ik intussen helemaal alleen, sinds mijn maatje Abdi Nageeye hier ook niet meer is.”

Volgende week maandag komt Abdi terug naar België. Oorspronkelijk was deelname aan de 5000m op de IFAM gepland. Die plannen werden inmiddels aangepast. “Ik heb een bijzonder lange terugreis voor de boeg”, zo legt Abdi uit. “Ik vertrek op maandag in Phoenix, maar ben pas op woensdag thuis. Daarom worden de IFAM-plannen omgegooid, want ik wil geen risico’s lopen. Ik zal er starten op de 1500m.

Het is inmiddels een hele poos geleden dat Abdi nog startte op een afstand korter dan 5000m. “Wat ik waard ben op die 1500m? Daar heb ik op dit moment echt geen idee over. Mijn persoonlijk record staat al twee jaar op 3’48″22, maar het is te lang geleden om daar nu uitspraken over te doen.” Verdere plannen heeft Abdi nog niet. “Na die 1500m ga ik op zoek naar een snelle 5000m. Ik weet echter nog niet waar ik die zal lopen.”