Nafi in actie vorig jaar op het WK voor junioren in  Barcelona - Foto: Isabeau Grillet
Nafi in actie vorig jaar op het WK voor junioren in Barcelona – Foto: Isabeau Grillet

Nafissatou Thiam is gisteren haar seizoen gestart met de zevenkamp in Bambous op het Afrikaanse eiland Mauritius. Na dag 1 mocht de Naamse hopen op een dik persoonlijke record en wie weet wel een Belgische record. Dat record van 6201 punten staat al bijna 7 jaar op naam van Tia Hellebaut. Zij zelf hoopte vooraf om boven de 6000 punten uit te komen. Daarmee behaalt ze de B-limiet limiet voor het WK in Moskou. (meer info over B-limiet zie onderaan het artikel)

De amper 18-jarige Thiam, die deze winter nog het wereldrecord op de vijfkamp brak (maar dat later terug moest inleveren omwille van geen dopingcontroleur aanwezig), begon gisteren de zevenkamp met 14.53 op de 100mH. Daarna trok ze de lijn door naar het hoogspringen met 1m90 (2cm boven haar PR) en in het kogelstoten met 14m01 (1cm boven haar indoor PR en 20cm boven haar outdoor beste). Op de afsluitende 200m van gisteren klokte ze 24.89 (eveneens een PR) en kwam zo, na vier van de zeven proeven, uit op 3703 punten.

Thiam was hiermee na dag 1 op weg naar een stevig persoonlijk record. Haar huidig record staat op 5916pt en dateert van deze zomer in Verviers.

Live-updates

Update 9u45 :

Thiam begon haar tweede dag met het verspringen. Haar persoonlijk record outdoor op dat nummer bedroeg vooraf 5m99. En ja hoor, dat record zal alweer bijgesteld moeten worden, want ze sprong deze ochtend 1 cm verder. Met die 6m00 staat ze met nog twee nummers te gaan (speerwerpen, 800m) 149 punten voor op haar persoonlijk record. Maar met haar 6m-sprong verloor ze wel 14cm op de het Belgisch record van Tia en daarmee staat ze 24 punten achter op het puntenaantal dat Tia had bij haar Belgisch record na vijf nummers. Normaal gezien zou Thiam bij het speerwerpen terug wat moeten inhalen op het record maar op de 800m wordt het moeilijk.

Update 10u25:

Zonet heeft Nafi het speerwerpen afgewerkt. Met een worp van 46m48 heeft ze al haar 4de persoonlijke record beet op 6 proeven. Om na haar laatste nummer, de 800m, boven de 6000 punten uit te komen en de B-limiet voor het WK te halen, moet ze sneller lopen dan 2’33’10. Met een record van 2.21,18 indoor, mag dat normaal geen probleem zijn.

Intussen haalde ook Sara Aerts al de B-limiet voor het WK. Wat dus de volgende gevolgen heeft:

  • – als Thiam 6000 punten maar minder dan 6077 (=puntenaantal Sara) haalt heeft ze ook de B-limiet, maar kan ze niet deelnemen omdat Sara meer punten heeft
  • – als Thiam meer dan 6077 punten haalt maar geen 6100, kan Thiam gaan en Aerts niet
  • – als Thiam meer dan 6100 punten haalt, kunnen ze beide gaan
  • – als één van beide dit seizoen nog meer haalt dan 6100 kunnen ze beide gaan als Thiam meer dan 6000 haalt

–>Als Thiam dus sneller loopt 2.25.00, komet ze uit boven de 6077 punten en haalt zij de B-limiet en een ticket voor Moskou. Sara Aerts valt dan (voorlopig) uit de boot.

–>Als Thiam sneller loopt dan 2’17’59 verbetert ze het Belgische record van Tia Hellebaut en heeft ze dus zeker boven de 6100 punten (BR:6201 punten) waardoor zij de A-limiet heeft behaald en de B-limiet van Sara Aerts dus nog altijd goed voor een ticket naar het WK in Moskou.

Update 15u00 – Thiam breekt 6000 punten-grens en BR junioren