Is stretchen nu goed of niet voor/ na het lopen? Iets wat wij ons ook afvragen… Sommige mensen stretchen voor het lopen omdat dit je lichaam zou warm maken om blessures te voorkomen. Toch zeggen sommige experts dat het stretchen eigenlijk meer kwaad dan goed doet. Niet alleen kunnen bepaalde oefeningen volgens hen ervoor zorgen dat je minder goed presteert, ze kunnen je ook vatbaarder maken voor kwetsuren in de toekomst.

Stretching

De conclusies komen uit een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Zagreb. Zij analyseerden een 104-tal studies die gingen over de effecten van het stretchen van je spieren voor het sporten om ze vooral soepeler te laten worden. Ze concludeerden dat atleten die aan de eerdergenoemde vorm van stretchen doen, bijna 5,5 procent aan spierkracht verliezen. Hoe langer je erover doet, hoe minder kracht je overhoudt, zo concludeerden zij.

Dit is dus het geval bij het zogenaamde ‘statische stretchen’. Dit komt neer op je ledematen uitrekken om je gewrichten en spieren soepeler te maken. Ook de prestatie van de sport zelf wordt slechter als je van tevoren je spieren stretcht op deze manier. Zo kun je zo’n 3 procent minder snel lopen, kun je minder gewicht tillen en kan je minder kracht zetten na het stretchen. Dit zou eigenlijk komen omdat je bij het stretchen de spanning van je spieren laat en de pezen eigenlijk moeten klaar zijn om acties uit te voeren zoals bv. springen.

Ook op andere manieren draagt stretchen volgens andere onderzoeken bij tot blessures. Bij een onderzoek aan de universiteit van Texas bleek dat het stretchen van de ene spier een andere, niet-gestretchte, spier kan beschadigen. Dat komt waarschijnlijk omdat ons zenuwsysteem dan aangetast wordt.

Voor het maken van dit artikel baseerden wij ons ook op veel andere artikels. Wij kunnen jullie dus zeker niet beloven dat wij de waarheid verschaffen. Wij proberen alleszins jullie het zo duidelijk mogelijk mee te delen.

Maar wat denkt u? Denkt u dat stretchen ergens goed voor is of is het dat helemaal niet? Laat het ons hieronder weten!

5 REACTIES

 1. Stretchen is een mode verschijnsel van deze tijd, Ik doe al bijna 50 jaar aan atletiek en stretchen is niet aan mij besteed net als kwetsuren ( zijn mij in al die jaren onbekend), of zoals Karel Lismont (tijdgenoot van mij) ik heb nog nooit een “Koerspaard” zien strechen voor de wedstrijd.

 2. Er zijn goed onderbouwde wetenschappelijke studies van enkele jaren geleden die reeds tot deze conclusie kwamen. Wij stretchen al enkele jaren niet meer en met goed resultaat. Geen blessures. Ik snap niet dat drie/vierde (of meer) van de vlaamse atletiekers nog steeds een half uur van zijn training verdoet met stretchen.. Sommigen laten zelfs benjamins stretchen …
  In de US is het al jaren “not done” om te stretchen. (Top) sprintcoaches als Tom Tellez, Marc Mangiacotti, Latif Thomas, .. gaan resoluut voor een dynamische opwarming waar je, afhankelijk van de inhoud van je training, al veel oefenstof kan insteken.
  Misschien eens tijd om een frisse wind door vlaanderen te laten waaien…

 3. Ik heb vorig jaar samen met 2 medestudenten ifv een eindwerk voor de opleiding manuele therapie een analyse gemaakt over een aantal studies rond stretchen. Ook wij zijn tot de conclusie gekomen dat statisch stretchen voor een training of wedstrijd eerder nefast is dan dat het een positief resultaat zou geven. En dat dynamische oefeningen/stretching ifv de training een betere optie is. Stretchen na training zou ook schade kunnen geven zeker na krachttraining omdat er dan al microscheurtjes zijn (herstel –> meer kracht –> supercompensatie). Het is wel noodzakelijk om de bewegingen, die uitgevoerd moeten worden in een bepaalde sport, te kunnen bv. gymnastiek, hordebeweging, … Je spieren hebben een zekere flexibiliteit nodig en als deze niet voldoende blijkt, zou stretchen wel interessant zijn maar dit dan als training op zich.
  Dit is onze conclusie van de artikels die we bestudeerd hebben, maar zoals steeds zijn er modeverschijnselen en het onderwerp stretchen past hier zeker bij.

 4. Het is inderdaad zo dat wetenschappelijke studies aanduiden dat stretchen ter voorkomen van kwetsuren niet zo zinvol is en dat het stretchen na een wedstrijd eerder nefast zou kunnen zijn. Belangrijk hierbij is wel op te merken dat het bijna onmogelijk is om alle factoren die mede van invloed kunnen zijn op kwetsuren in zulke studies constant of gelijk te houden tussen de onderzochte proefgroepen.
  In functie van disciplines waarbij flexibiliteit een grote rol speelt, meen ik wel dat stretchen zijn plaats heeft om deze zo maximaal mogelijk te onderhouden.
  Ook nog deze opmerking betreffende het optreden van kwetsuren: een ontsteking, die resulteert in pijnklachten, is vaak heel zinvol om een structuur die overbelast is of onder spanning staat, een kans te geven op herstel. Hierbij worden heel wat afvalstoffen afgevoerd. Dus nooit of te nimmer voelbare letsels hebben, betekent niet altijd dat je pezen, spieren en gewrichten gezond zijn. Het kan toch zijn dat deze degenereren maar zonder reactie!

Reacties zijn gesloten.