Volgens Turkse artikels zou de Turkse Nevin Yanit (110mH) en Gulcan Mingir (3000mSt) betrapt zijn op doping. Eerder vandaag geraakte al bekend dat ook hun landgenote Cakir Alptekin, gouden medaille op de 1500m op de Spelen in Londen, positief zou getest hebben.

Nevin Yanit was driemaal op rij Europees Kampioen op de kortste horden, in 2010 en 2012 outdoor en vorige maand in Göteborg indoor (60mH). Ze brak in Göteborg bovendien het nationale record (7″89) en werd daarmee Europese ranglijstaanvoerdster. Ze was bovendien vijfde op de laatste Olympische Spelen.

Gulcan Mingir werd in 2011 Europees Kampioene op de 3000mSt bij de U23 en deed dit kunstje nog eens over in Helsinki in 2012.

Alptekin zou genoemd worden in een rapport van het Wereld Anti-Doping Agentschap als één van de acht namen die positief zouden getest hebben. De Turkse dominantie op de Spelen in Londen (ook het zilver was met Bulut voor Turkije) deed reeds enkele wenkbrauwen fronsen, zeker rekening houdend met de geschiedenis van Alptekin. Ze zat immers al een twee jaar lange schorsing uit voor dopinggebruik. Ze was toen betrapt op het Wereldkampioenschap voor Junioren in 2004, toen nog op de steeple.

Voorlopig is nog niet bekend als de positieve test zou dateren van voor, tijdens of na de Spelen.