In het Nederlandse Zandvoort, in Noord-Holland, staat in het voorjaar steevast de Zandvoort Circuit Run op het programma. Wanneer ook bij ons het wegcircuit op gang geschoten wordt in Dendermonde, staan in Zandvoort op 24 maart enkele Nederlandse, Belgische en buitenlandse toppers aan de start.

Bashir Abdi was de laatste twee edities telkens de snelste Europeaan, maar dit jaar wordt het vooral uitkijken naar wat Koen Naert, de Belgisch Kampioen veldloop en Crosscup-eindwinnaar van vorig weekend, kan tegen het internationale loopgeweld. Naert kent het parcours in Zandvoort al zoals zijn broekzak, hij liep er van 2009 tot 2011 driemaal met het brons naar huis. Ook Mats Lunders tekent present, al kende deze dan weer een minder fortuinlijk BK. Hij moest opgeven, maar werd wel nog zesde in de CC-eindstand. Ook Jean-Pierre Weerts, vorig weekend verrassend vierde zal zich ongetwijfeld in de debatten mengen. De atleet van Dampicourt is in Nederland alvast zeker geen onbekende. Hij verbaasde vriend en vijand in de recentste Groet uit Schoorl Run (10km) waar hij vierde eindigde in 29’23.

Uiteraard zetten ook de Nederlanders heel wat tegenover dit Belgische front. Vooral Tom Wiggers kan potten breken. Ook Dennis Licht en de amper 20-jarige Edwin de Vries verliezen de Belgen beter niet uit het oog.

Voor winst in Zandvoort zullen de Lage Landers wel serieus uit hun pijp mogen komen. Onder andere de 19-jarige Keniaan Edwin Mokua is met een PR van 27.38 op 10km torenhoog favoriet.

Lees meer op Losse Veter.