Geen weer om een hond door te jagen? Of juist net terug van een loopje door weer en wind en nood aan een warm dekentje, kopje thee en een inspirerende documentaire? Van de man die 50 marathons liep in 50 staten op 50 dagen tijd, tot de Indische jongen die al 48 marathons liep op de leeftijd van amper vier jaar, werden ook documentaire-makers wereldwijd geïnspireerd door de loopsport. Geen fictie in deze lijst, enkel documentaires (gebaseerd op waargebeurde feiten). Stuk voor stuk aanraders. Geniet ervan!

UPDATE: ATNI is op zoek naar online loopdocumentaires. Ken jij er zelf enkele? En weet je ook waar ze terug te vinden? Post ze in een reactie hieronder en wij maken er een overzichtje van!

 

Run For Your Life

Het verhaal van Fred Lebow, een joodse immigrant en marathonloper en -liefhebber. Hij was jaren lang de bezieler van de New York Marathon en sculpteerde deze tot de grote marathon die ze nu is. Een portret van Fred Lebow en marathon in het algemeen, waar ook figuren als Alberto Salazar en Grete Waitz in opduiken.

 

Spirit of the Marathon

Jon Dunham volgt 6 competitie-atleten tijdens de Chicago marathon van 2005. Het effect van (te brutale) trainingsregimes en de levensveranderende effecten die de marathon (op de gewone man) kan hebben, staan centraal in deze film.

 

Marathon Boy

Het ongelofelijke verhaal van Budhia Singh, de amper 4-jarige Indische jongen die al 48 marathons afhaspelde op een leeftijd waarop veel kinderen pas voor het eerst naar school gaan. Budhia werd verkocht door zijn moeder die geld nodig had, maar belande bij Biranche Das, een judo-coach. Deze leerde de jongen lopen en voedde zijn talent. Helaas komen geldgewin, uitbuiting en corruptie verder in de film opnieuw aan bod.

 

Personal Best

Personal Best is een documentaire geschoten net voor de Olympische Spelen in Londen van 2012. Sam Blair volgt er vier Britse elite-sprinter. Hoop, angst, opwinding, stress en pijn in de fysieke én mentale voorbereiding op de Spelen.

 

Ultramarathon Man

Dean Karnazes, liep al eens 350 mijl aan één stuk en liep al marathons op Antarctica en in de woestijn. 50 marathons in 50 staten op 50 dagen tijd, was iets wat hem nog niemand had voorgedaan. Inspiratie nodig?

 

Town of Runners

Documentaire over Bekoji, een stadje in het Ethiopische hoogland. Bekoji staat bekend als kweekvijver van sommige van de grootste atleten van de laatste decennia, zoals Tirunesh Dibaba en Kenenisa Bekele. In Town of Runners worden twee jonge dames gevolgd, Hawi and Alemi, die maar wat graag in de voetstappen van deze groten zouden treden. Maar willen ze dat wel zeker?

 

Running the Sahara

Matt Damon vertelt het verhaal van Charlie Engle, Ray Zahab and Kevin Lin, die in de Sahara woestijn de strijd met de elementen (en zichzelf) aangaan. Een waanzinnig avontuur waar ze bovendien enkele bijzondere ontmoetingen hebben.

 

Steve Prefontaine: Fire on the Track

Steve Prefontaine (“Pre”) is een legende in de VS. Prefontaine was een middellangeafstandatleet die in ’70 tot de wereldtop behoorde. Hij greep net naast een medaille op de Spelen van München in 1972. Drie jaar later kwam hij om in een auto-ongeluk. Het bijzondere verhaal van de charismatische en inspirerende Prefontaine.

 

Running on the Sun: The Badwater 135

Badwater 135 wordt beschouwd als één van de zwaarste ultramarathons ter wereld. De 135-mijl lange loop leidt de atleten dwars door Death Valley, California, waar de temperaturen in Juli, op het moment van de wedstrijd, kunnen oplopen tot 50°C. Masochisme ten top. Maar bijzonder mooie en inspirerende portretten.

 

The Dipsea Demon

Jack Kirk, bijgenaamd “The Dipsea Demon”, nam deel aan maar liefst 68 opeenvolgende edities van de Dipsea Race, de oudste trailrun van de VS. Kirk was 97 bij zijn laatste deelname. “You don’t stop running ‘cause you get old. You get old if you stop running!”, is een quote van Kirk en vat deze docu bijzonder gevat samen.