Vandaag, 8 maart 2013, is het Vrouwendag. Het uitgelezen moment om de meest tot de verbeelding sprekende dames in de atletiek op een rijtje te zetten. Kent u ze allemaal?

Babe Didrikson Zaharias

Babe Didrikson ZahariasBabe Didrikson was, naast een zeer begenadigd golfspeelster – ze won ook hierin meerdere kampioenschappen – een bijzonder succesvolle en veelzijdige atlete. Ze werd dubbel Olympisch Kampioen op de Spelen van 1932, in het speerwerpen en op de 80m horden. Daarnaast werd ze bovendien maar liefst 10 keer Amerikaans kampioen en dit niet alleen in het speerwerpen, kogelstoten en balwerpen, maar eveneens op het hoog- en verspringen en op de 100m horden. Ze was bovendien 7 jaar lang houdster van het wereldrecord in het hoogspringen.

Fanny Blankers-Koen (“De Vliegende Huismoeder”)


Fanny Blankers-KoenFrancina Elsje Blankers-Koen, wereldwijd bekend als “The Flying Housewife” of “De Vliegende Huismoeder”, was een Nederlandse atlete. Ze kreeg wereldfaam na haar passage op de Spelen van Londen in 1948, na in 1946 haar tweede kind op de wereld gezet te hebben, vandaar ook haar bijnaam. In de periode was het immers uitgesloten om als moeder van 2 kinderen nog aan (top)sport te doen. Ze wist op die Spelen niet minder dan 4 gouden medailles (100m, 200m, 80m horden en de 4x100m) weg te kapen. Ze verbrak bovendien ook wereldrecords op de 100m, het ver- en hoogspringen, de 80m horden, de 220 yard en de vijfkamp. Haar nationale titels en records zijn amper te tellen. In de periode 1937-1955 werd ze maar liefst 58x Nederlands kampioen op verscheidene disciplines. In 1999 werd ze door het IAAF verkozen tot grootste vrouwelijke atlete van de 20e eeuw. Ze stierf in 2004. Naar haar werd bovendien het FBK stadion in Hengelo genoemd en in haar nagedachtenis gaan elk jaar de FBK Games, een internationele atletiekmeeting, door. Die meeting hielp ze bovendien zelf nog mee op poten zetten. Dat weet u dan ook alweer!

Wilma Rudolph

Wilma Rudolph

Wilma Rudolph, bijgenaamd “The Tornado”, was de eerste Amerikaanse dame die er – op de Spelen van 1960 in Rome – in sloeg om 3 gouden medailles in de atletiek te behalen (100m, 200m en 4x100m). In totaal werd ze ook nog eens achtmaal Amerikaans kampioene. Als zwarte dame, werd en wordt ze bovendien aanzien als één van de strijdster voor gelijke burger- en vrouwenrechten. Op Vrouwendag kan een dame als deze dan natuurlijk niet onbenoemd blijven.

Florence Griffith-Joyner

Florence Griffith-Joyner

Florence Griffith-Joyner wordt door velen beschouwd als de snelste vrouw allertijden. Hoewel ze slechts deelnam aan 2 Olympische spelen, leverde “Flo-Jo’s” dominantie op de Spelen van Seoul in 1988 haar wel 3 gouden en een zilveren medaille en een wereldrecord op de 200m op. Naast haar wereldrecord op de 100m (10.49), staat ook haar record op de 200m (21.34) vandaag nog steeds op de tabellen. Naast geruchten over mogelijk dopinggebruik, heerst er helaas ook wat controverse over mogelijks teveel meewind bij – zeker haar tweede – wereldrecord. Hoedanook was de dominantie die Flo-Jo ten toon spreidde van nooit geziene aard. Ze stierf in 1998 op de bijzonder jonge leeftijd van 38 tijdens een epilepsie-aanval in haar slaap.

Jackie Joyner-Kersee

Jackie Joyner-Kersee

Jackie Joyner-Kersee was de typische multigetalenteerde sportvrouw. Naast een carrière in het basketbal, gooide ze vooral grote ogen als meerkampster en versprinster. Ze won in totaal 3 gouden, 1 zilveren en 2 bronzen medailles op deze twee disciplines op 4 verschillende Olympische Spelen. Tussen die verschillende Spelen was ze bovendien goed voor 4 wereldrecords (2 in de meerkamp, 2 in het verspringen). Tot op vandaag houdt haar wereldrecord op de zevenkamp (7291pt) nog steeds stand. Haar verspringrecord is nog steeds tweede allertijden. Bij haar record op de zevenkamp haalde ze bovendien – niet toevallig in het verspringen – de hoogste score op een individuele proef in de meerkamp ooit (1264pt). Ze werd door het blad Sports Illustrated uitgeroepen tot grootste atlete van de 20e eeuw.

Yelena Isinbajeva

Yelena Isinbajeva

Een vrouw die nog steeds aan haar loopbaan bezig is, maar ook zeker thuis hoort in dit rijtje van atletes is Yelena Isinbajeva. Deze Russische dame was de eerste vrouw om de 5m grens te doorbreken in het polsstokspringen. Indoor bracht ze het wereldrecord op 5.01m, recent verbeterd door de Amerikaanse Jennifer Suhr tot 5.02m, en outdoor staat haar record op 5.06m gesprongen in 2009 in Zurich. Ze is meervoudig wereldkampioene in- en outdoor en tweevoudig olympisch kampioene. Ze domineerde het polsstokspringen van 2003 tot 2009. In 2010 nam zij een pauze, maar ondertussen heeft ze in haar tweede carriëre het wereldrecord indoor nogmaals gebroken en wil ze voor eigen publiek schitteren op het wereldkampioenschap in Moskou later dit jaar.

Tia Hellebaut

Tia Hellebaut

Voor België selecteerden we Tia Hellebaut. Onze meerkampster en hoogspringster bereikte het toppunt van haar carrière op de Spelen van Peking in 2008. Met een sprong over 2m05 wist ze als eerste Belgische een gouden medaille te behalen op de Olympische Zomerspelen. Daarvoor had ze al dubbel goud behaald op Europese kampioenschappen hoogspringen (in 2006 en 2007) en won ze het Wereldkampioenschap indoor vijfkamp in 2008. In totaal nam Hellebaut deel aan 3 Olympische Spelen. Ze kreeg meerdere onderscheidingen zoals de Gouden Spike, de Vlaamse Reus, het Vlaams Sportjuweel, Sportvrouw van het Jaar en Sportpersoonlijkheid van Jaar. Tia Hellebaut nam vorige week afscheid van de sport. Na haar passage op het EK indoor in Göteborg, waar ze niet wist te overtuigen in de finale van het hoogspringen, besloot ze dat het een mooi moment was om er – voor de tweede keer, net als bij haar eerste zwangerschap – een punt achter te zetten. Ze zou zich nu toeleggen op de organisatie van de Memorial van Damme.