Na de twee internationale topmeetings in de Topsporthal staat dit weekend alweer het volgende hoogtepunt geprogrammeerd. Heel wat atleten willen maar al te graag een nationale medaille binnenhalen of een laatste poging ondernemen richting het EK in Göteborg.

Sprint – Horden

 

Foto: Ruben Van den Berghe
Foto: Ruben Van den Berghe

Op het kortste nummer van de dag proberen Jonathan en Dylan Borlée kersvers junioren recordhouder Robin Vanderbemden van de titel houden. Benieuwd of dit Vanderbemden naar een nog scherpere tijd en richting Göteborg kan stuwen? Op de 200meter mag Dylan Borlée zich de titelkandidaat noemen al zal er heel wat weerstand van Lars Herreman en Pieter De Rycke komen.
De 400m zal een strijd worden voor de plaatsjes in het 4x400m team voor Göteborg. Voorlopig beschikken Antoine Gillet en Nils Duerinck over de beste papieren. Maar met Tim Rummens en oude bekenden van het aflossingsteam Arnaud Destatte en Arnaud Ghislain wordt dit ongetwijfeld een spannende strijd. Op de hoge horden zal de titelstrijd met Damien Broothaerts en de jonge Dario De Borger mogelijk ook een Zweeds tintje krijgen.

Bij de vrouwen is het Eline Berings die zowel op de 60m vlak als de 60m horden als favoriet mag aantreden. Op beide nummers is het Sara Aerts die haar waarschijnlijk het dichtst zal benaderen. Op de horden levert dit Aerts mogelijks nog een ticket richting Göteborg op. De 200m lijkt een strijd tussen enkele jonge dames te worden. Justien Grillet en Elise Mehuys lieten al knappe indoortijden met een duik onder de 25” optekenen maar ook Camille Laus en Orphée Depuydt toonden deze zomer al over een snelle 200m te beschikken. De titel op de 400m lijkt klaar te liggen voor Rani Nagels al is het altijd afwachten in welke mate Wendy Den Haeze en Kimberley Efonye na een zomer met veel inactiviteit hun oude niveau terug zullen benaderen.

Halve fond – fond

Hans Omey lijkt op de 800m de grote favoriet, Niels Platteau en Aaron Botterman lijken het meeste kans te maken op de overige podiumplaatsen. Een verassing is tijdens een tactische 800m echter nooit uit te sluiten. De 1500m heeft met Tarik Moukrime en Jean-Pierre Weerts twee atleten die een tijd kunnen voorleggen waar normaal weinig tegen te doen zal zijn. Wie het uiteindelijk zal halen is zeker nog geen uitgemaakte zaak. De heren krijgen ook nog een 3000m voorgeschoteld. De bronzen medaille van vorig jaar, Justin Mahieu, krijgt dit jaar de kans om 2 plaatsjes op te schuiven. Al is het de vraag hoe de overige atleten die deze winter nog niet indoor of op een 3000m aantraden zullen presteren.

Bij de vrouwen geen 3000m en het is vooral de 800m die een stevig deelnemersveld kan voorstellen. Renée Eykens kan deze winter de snelste tijd voorleggen, maar op de Flanders Indoor zagen we ook Sara Segers sterk presteren en een week eerder op de IFAM liep Mariska Parewyck als haas op de 1500m ook al een sterke 800m. Op de 1500m mag Sofie Van Accom proberen om naast haar Vlaamse titel nu ook de Belgische binnen te halen.

Springnummers en kogelstoten

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Voor Bram Ghuys kan er normaal maar weinig mis gaan. Met zijn 2m18 van op het BK Studenten gaat hij de tegenstand meer dan 10cm vooraf en het wordt dus vooral uitkijken of hij zijn limiet voor het EK Beloften nog eens kan bevestigen. In het verspringen zal het er normaal heel wat spannender aan toe gaan. Jeroen Vanmulder geeft in de jaarlijsten voorlopig nog maar enkele centimers toe op Nicolas Stempnick. In het hinkstapspringen lijken met Leopold Kapata, Bjorn De Decker en Solomon Commey de drie podiumplaatsen al vast te liggen. In welke volgorde ze dit podium gaan betreden zullen ze zondag nog moeten uitmaken. Met de polsstok krijgt Raphael Darquennes tegenstand van twee meerkampers. Nils Pittomvils en Hans Van Alphen proberen de kaap van de 5meter te bereiken en zo een plaatsje op het podium te veroveren. Al is het maar de vraag of Hans Van Alphen door de problemen met de knie wel aan zal treden. In het enige werpnummer dat indoor kan worden uitgevoerd mag het voor Jurgen Verbrugghe normaal geen probleem zijn om na de Vlaamse titel ook de Belgische binnen te halen.

Net als bij de mannen zal de spanning voor de overwinning in het hoogspringen eerder beperkt zijn. Hanne Van Hessche zal hopelijk voor spanning kunnen zorgen door richting Göteborg te springen en dus 1m91 te overschrijden. In het verspringen steekt meerkampster Marjolein Lindemans er op dit BK waarschijnlijk ook boven uit. Benieuwd of ze in de buurt kan komen van het Belgisch Record (6m30) van onze Wereldrecordhoudster op de 5-kamp Nafi Thiam. Ook in het hinkstapspringen kan er Svetlana Bolshakova normaal weinig overkomen als het over de titel gaat. Haar aandacht zal echter vooral gaan naar de 14m07 die nodig is voor het EK in Göteborg. Bij de vrouwen wordt het polsstokspringen normaal de spannendste springcompetitie. Fanny Smets en Chloë Henry zijn aan elkaar gewaagd en wie weet waar komt de nieuwe recordhoudster bij de junioren Margaux Quirin uit? In het kogelstoten probeert grote favoriet Jolien Boumkwo opnieuw de kaap van de 15m te breken en wie weet komt ze al in de buurt van de EK Beloften limiet van 15m30.