Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Eline Berings liep afgelopen weekend een beste Europese jaartijd op de 60 meter horden. Met 7.95 bleef ze bovendien amper 3 hondersten boven haar Belgische record.

‘Ik heb dan ook ongelooflijk hard getraind’, verklaart de 26-jarige Berings haar prestatie. ‘Omdat ik blessurevrij ben gebleven, heb ik ook elke training probleemloos kunnen afwerken. Een voordeel.’

In 2009 kroonde Eline Berings zich al eens tot Europese kampioene op de 60 meter horden.

En ik durf zeggen dat ik nu sterker ben dan in 2009. Het seizoen is pas begonnen en ik loop al 7.95. Dat is bemoedigend. Ik moet mijn coach Lieve Van Mechelen danken. Zij maakt mij zo sterk. Ik voel me goed, ik heb goed kunnen trainen en de resultaten volgen.’

‘Eline zegt altijd dat ik niet genoeg aandacht krijg, zoals andere coaches’, is Van Mechelen blij met Berings’ lof. ‘Ze wil de media gebruiken om mij de waardering te geven die ik verdien.’

Terzelder tijd kan Lieve Van Mechelen niet nog meer tijd en werk steken in haar atleten.

‘In 2008, toen Berings voor ‘t eerst bij mij kwam aanbellen, werkte ik voltijds en had ik één kind’, vertelt ze. ‘Ik was al coach van mijn man Kristof Beyens. Ik heb Berings toen gezegd dat ik haar niet de aandacht kon geven die ze verdiende. Toen klopte ze aan bij Wim Vandeven.’

‘Na twee jaar stond ze weer bij mij aan de deur’, vervolgt Van Mechelen. ‘Het moet klikken met een trainer en blijkbaar lukte dat bij Wim niet helemaal. Omdat ik in 2010 halftijds werkte, had ik meer tijd en ruimte en daarom ben ik toen ook met Berings beginnen werken.’

Cadeau

Een cadeau was de samenwerking aanvankelijk niet. Al na vier weken viel Berings uit met een knieblessure en drong een operatie zich op. Berings sukkelde van de ene blessure in de andere en Van Mechelen had bakken werk om haar weer helemaal op niveau te krijgen.

‘En nu, tijdens het derde seizoen van onze samenwerking, lijken de puzzelstukken in elkaar te vallen’, aldus Van Mechelen. ‘Berings kan weer alle trainingen perfect afwerken. Verder heeft ze een ijzeren wil, ze is elke training gefocused en ze gelooft in mijn manier van werken.’

Volgens Van Mechelen hebben we de beste Berings zelfs nog niet gezien.

‘Het kan niet anders dan dat ze nog sterker zal worden’, besluit Van Mechelen. ‘Haar drukke programma is een bewuste keuze, het blijft ook maar 60 meter en ze moet de horden blind kunnen nemen.’

‘Dat ik niet de waardering krijg die ik verdien, maar Eline Berings toch in mij is blijven geloven, heeft ons heel dicht bij elkaar gebracht. Het draagt bij tot wat we nu meemaken en bereiken.’