Sportspress.be publiceerde gisteren de longlists voor het Sportgala 2021. Opvallend: er staan méér namen uit de atletiek in de diverse categorieën dan ooit tevoren. Maar liefst 23 genomineerden komen uit onze sport. Voor Bashir Abdi lijkt het dé uitgelezen kans om Sportman van het Jaar te worden, al moet hij daarvoor natuurlijk op de steun van de Belgische sportjournalisten kunnen rekenen. Op 19 december weet de Europese recordhouder op de marathon of hij de eerste mannelijke atleet sinds 1993 wordt die de trofee mee naar huis mag nemen.

Sportspress.be, de Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten, lanceerde gisteren de longlists voor het Sportgala 2021. Atletiek is sterk vertegenwoordigd met maar liefst 23 genomineerden. In de categorie Sportman van het Jaar is er slechts één naam, maar meteen een heel grote met die van Bashir Abdi. De bronzen medaillewinnaar van de olympische marathon én Europees recordhouder sinds zijn zege in Rotterdam is samen met wielrenner Wout van Aert de topfavoriet. Sinds Vincent Rousseau in 1993 is het wachten op een atleet die tot Sportman van het Jaar gekroond wordt. Duatleet Seppe Odeyn beschikt over een VAL-nummer en rekenen we daarom met plezier tot de genomineerde atleten.

Nafi Thiam werd in 2014, 2016 en 2017 Sportvrouw van het Jaar. Ondanks een Europese indoortitel met bijhorend Belgisch record én een tweede opeenvolgende olympische titel, lijkt Thiam het onderspit te moeten delven tegenover turnster Nina Derwael. Ook andere Belgische recordhoudsters hebben recht op een nominatie. Cynthia Bolingo scherpte het BR op de baanronde meermaals aan, maar kon haar bloedvorm niet bevestigen op de Spelen door een blessure. Paulien Couckuyt strandde met een stevige verbetering van haar BR op de lage horden op een zucht van de finale in Tokio. Elise Vanderelst was zowel indoor, als outdoor goed voor Belgische records op de 1500m. Vanderelst behaalde in Tokio de halve finales en verbeterde op de KBC Nacht ook het BR op de 1000m. Noor Vidts behoort eveneens tot laureaten dankzij haar vierde plaats in Tokio op de zevenkamp. Hordeloopster Anne Zagré knokte zich naar de halve finales in Tokio en maakt daarom ook deel uit van het lijstje.

Nafi Thiam – Foto: Lucien Lambotte

In de categorie Belofte van het Jaar zijn er maar liefst zeven genomineerden uit de atletiekwereld. Thomas Carmoy behaalde op het EK indoor in het Poolse Torun een bronzen medaille. Carmoy kon de lijn helaas niet doortrekken in het zomerseizoen, aangezien hij zich niet kon plaatsen voor de Spelen en geen medaille behaalde op het EK voor beloften. Eliott Crestan schitterde wel op die twee gelegenheden. Crestan behaalde zilver op het EK voor beloften, maar toonde zich vooral op de Spelen waar hij voor het eerst onder 1’45 dook en met het nodige lef meestreed voor een finaleplaats. Jente Hauttekeete maakte afgelopen winter furore door het WR op de zevenkamp bij junioren op zijn naam te zetten. Hauttekeete verpulverde vervolgens in openlucht het BR, won het EK voor junioren en greep zilver op het WK voor junioren.

Michael Obasuyi zorgde voor het absolute hoogtepunt van het BK AC door zich rechtstreeks de plaatsen voor de Olympische Spelen. Obasuyi greep een felbevochten zilveren plak op het EK voor beloften. Op de Spelen strandde hij in de reeksen. Rani Rosius scherpte haar PR op 100m in het begin van het zomerseizoen aan en richtte haar pijlen vervolgens met succes op het EK voor beloften. Rosius pakte zilver op de 100m in Tallinn. Jonathan Sacoor kende geen vanzelfsprekend jaar. Sacoor nam eind april afscheid van zijn Amerikaans avontuur en stoomde zich vervolgens in sneltempo klaar voor het EK voor beloften en de Spelen. In Tallinn verbaasde de Belgian Tornado door het goud op een haar na te missen in een sterke chrono. Op de Spelen schopte hij het tot de halve finales. In teamverband was hij met de Belgian Tornados goed voor een vierde stek. Ruben Verheyden won afgelopen zondag de korte cross op de CrossCup in Roeselare, maar kreeg zijn nominatie logischerwijs voor zijn onverwachte, maar oververdiende Europese beloftetitel op de 1500m in Tallinn.

Rani Rosius – Foto: Lucien Lambotte

In de categorie Ploeg van het Jaar prijken drie nationale teams op de 4x400m op de longlist. De Belgian Cheetahs behaalden ondanks een moeilijk winterseizoen zonder deelname aan het EK in zaal de olympische finale. Het vrouwelijke aflossingsteam knokte zich naar de finale in Tokio. Daarin werd het team zevende in een nieuw BR. Ook de Belgian Tornados knalden in Tokio naar een BR in de finale, maar dat volstond niet om op het podium te belanden. De Tornados strandden op de ondankbare vierde stek, net zoals vijf jaar eerder in Rio. Ook het team op de Mixed Relay, goed voor een vijfde stek in Tokio, is genomineerd. De bondscoaches van de teams,  Carole Bam en Jacques Borlée, behoren tot de genomineerden in de categorie Coach van het Jaar. Ze krijgen er het gezelschap van de trainer van Thiam, Roger Lespagnard. Tot slot ook twee mooie namen in de categorie Paralympiër van het Jaar. Peter Genyn kende Paralympische Spelen vol emoties. De rolstoel van Genyn werd voor de 100m-finael gesaboteerd. Toch knalde de atleet in de categorie T51 naar goud op de 100m en zilver op de 200m. Roger Habsch behaalde in dezelfde finales telkens brons.

De longlists, door Sportspress.be samengesteld op advies van specialisten, zijn niet dwingend. Stemgerechtigden die een naam willen toevoegen, kunnen hiervoor een wildcard gebruiken. De stemgerechtigden zijn beroepsjournalisten aangesloten bij Sportspress.be en gewezen winnaars van de trofee Sportman en Sportvrouw van het jaar die niet langer actief zijn.

Peter Genyn – Foto: Golazo