Met de Gyulai Istvan Memorial in Hongarije en de Irena Szewinska Memorial in Polen beloofde het een drukke woensdagavond op atletiekvlak te worden. Het was Nederland boven in Hongarije met zeges voor Nadine Visser en Femke Bol. Yuliya Levchenko schoot de hoofdvogel af in Bydgoszcz met een sprong over twee meter, Anne Zagré was er goed voor een seizoensbeste op de hoge horden. 

In Hongarije stond met de Gyulai Istvan Memorial de tweede tussenstop van de World Athletics Continental Tour gepland. De organisatie kon uitpakken met Daniel StahlDonavan BrazierNoah Lyles en Christian Taylor, maar toch vielen vooral de prestaties van enkele noorderburen op. Femke Bol bewees ook om te kunnen met moeilijke omstandigheden door de 400m horden met overmacht op haar naam te zetten in 54″67. Haar landgenote Nadine Visser zette haar zegereeks voort. Visser evenaarde haar beste wereldjaarprestatie van 12″68, wat meer dan nodig was aangezien Luca Kozak met 12″71 een Hongaars record op eigen bodem neerzette.

Dafne Schippers kwam voor het eerst sinds het WK in Doha in actie. De voormalige wereldkampioene opende haar zomerseizoen met 22″94 op de halve baanronde. De winst op die afstand ging naar de Amerikaanse Lynna Irby. Het hinkstapspringen bij de mannen moest een duel worden tussen drie toppers van formaat. Viervoudig wereldkampioen Christian Taylor nam het op tegen dé sensatie van afgelopen winter in de discipline, Hugues Fabrice ZangoPedro Pablo Pichardo was de gevaarlijke outsider van dienst. Het trio maakt er een spannende competitie van, maar het was Zango die met 17m43 respectievelijk Taylor en Pichardo met 9 en 15 centimeter achter zich hield. Daniel Stahl was niet geheel tevreden met 67m31 in het discuswerpen, maar kan zondag aantreden in eigen land op de Diamond League in Stockholm.

Noah Lyles – Foto: Golazo

Noah Lyles haalde het vlot in de 100m met 10″05 en kwam nog geen uur later ook nog onverwacht aan de start van de dubbele afstand, die hij met 20″13 eveneens op zijn naam schreef. 800m-wereldkampioen Donavan Brazier ging op zoek naar de beste prestatie aller tijden op de 600m van Johnny Gray (1’12″81). Brazier beet zijn tanden stuk op die chrono met 1’15″07 en moest ei zo na de winst aan Wesley Vazquez laten. Vazquez viel echter te veel stil in de laatste rechte lijn en klokte af na 1’15″31.

Op de hoge horden werd het uitkijken naar een nieuw duel tussen wereldkampioen Grant Holloway en de snelste man van het moment Orlando Ortega. Net zoals in Monaco tekende Holloway voor een kanonstart, maar na zeven hordes sputterde de motor van de jonge Amerikaan tegen. Ortega stoomde in de slotmeters voorbij zijn concurrent in 13″21, genoeg voor de winst met één honderdste verschil. In de B-reeks kreeg Michael Obasuyi af te rekenen met een slechte start nadat hij bewoog in zijn startblok. De kersverse Belgische kampioen liep daardoor achter de feiten aan en finishte na 13″84.

Levchenko imponeert in Bydgoszcz
In Bydgoszcz stond eveneens een topmeeting op de planning. De grote uitblinker van de avond werd zonder twijfel Yuliya Levchenko, die in een rechtstreeks duel met haar landgenote en vice-wereldkampioene Yaroslava Mahuchikh over twee meter vloog. Op die manier stoot Levchenko de Australische Eleanor Patterson van de eerste plaats op de wereldranglijst. Zondag verschijnt Levchenko opnieuw naast Mahuchikh aan de start van de Diamond League in Stockholm.

Anne Zagré – Foto: Golazo

Op de hoge horden bij de vrouwen bewees Anne Zagré dat haar 13″07 met te veel wind van afgelopen zondag op het BK AC geen toevalstreffer was. De Belgische recordhoudster liep namelijk naar een tweede stek in Polen met 13″11 en moest alleen Carolina Koleczek voor zich dulden. Het polsstokspringen bij de heren werd een duel tussen wereldkampioen Sam Kendricks, die in tegenstelling tot op de Diamond League in Monaco wel stokken ter beschikking had, en de Pool Piotr Lisek. Het duo stuwde elkaar naar 5m80. Op 5m90 wilde het niet lukken voor beide heren. Lisek blesseerde zich zelfs op die hoogte en is onzeker voor de Diamond League van Stockholm. Menno Vloon was een knappe derde met 5m70.

De afsluitende 2000m kreeg met Marcin Lewandowski een grote Poolse naam aan de start. Ismael Debjani trad ook aan en ging op zoek naar het BR van Christophe Impens (4’56″10). De Belgische recordhouder op 1500m stapte echter met nog één ronde voor de boeg uit de race nadat hij met 500m voor de boeg werd aangetikt. Matthew Ramsden, die Joshua Cheptegei naar het 5.000m-WR loodste afgelopen vrijdag, snelde in de slotmeters weg van zijn concurrenten in een tijd van 4’55″44.