Home » Nieuws » Internationaal » Opnieuw WR voor Duplantis, Broeders evenaart BR in Glasgow
Ben Broeders - Foto: Golazo

Opnieuw WR voor Duplantis, Broeders evenaart BR in Glasgow

Ben Broeders heeft op de Müller Indoor Grand Prix in Glasgow, die deel uitmaakt van de World Indoor Tour, zijn eigen BR in het polsstokspringen geëvenaard. Broeders vloog over 5m75, maar het was opnieuw het Zweedse wonderkind Armand Duplantis dat met alle aandacht ging lopen. Duplantis vloog in zijn eerste poging over 6m18, een een verbetering van zijn één week oude WR met één centimeter.

Ben Broeders kon in Glasgow nogmaals gaan jagen op de olympische limiet van 5m80 in het polsstokspringen. De Belgische recordhouder kon overigens rekenen op goed gezelschap, aangezien zowel de wereldkampioen Sam Kendricks, als kersvers wereldrecordhouder Armand ‘Mondo’ Duplantis ook in actie kwamen. Broeders wipte vlot over 5m35, gevolgd door mooie sprongen op 5m50 en 5m65. Daarna ging de lat naar 5m75, een evenaring van zijn BR. Ook daar lukte het voor de man van DCLA. Hij had zelfs nog wat overschot, maar helaas voor onze landgenoot was de volgende hoogte 5m84.

Dat bleek, ondanks een opnieuw heel sterke derde poging, net te hoog gegrepen. Al was dat absoluut te begrijpen, gezien het feit dat het maar liefst negen centimeter hoger is dan zijn eigen BR. Kendricks geraakte eveneens niet over 5m84, het startsignaal voor de ingetogen Mondo-show. Op 6m00 had de Zweed een marge om u tegen te zeggen. De lat ging logischerwijs naar 6m18, één centimeter beter dan zijn WR dat hij vorige week neerzette in het Poolse Torun. De 20-jarige polsstoksensatie had welgeteld één poging nodig om zonder twijfel het meest ‘casual’ WR van het jaar neer te zetten. Met een centimeter of vijf overschot vloog hij over de lat, meteen ook het einde van zijn competitie. Exact zes jaar geleden zette voormalig wereldrecordhouder Renaud Lavillenie zijn 6m16 neer.

Duplantis kan de nieuwe Bolt worden én meer dan dat

Armand Duplantis – Foto: Bjorn Paree

Duplantis heeft alles in zich om atletiek te laten bruisen. Niemand ging ooit hoger met een polsstok, niemand deed het ooit zo vlot als hij. De poging an sich was ook bijzonder, aangezien de 400m bij de vrouwen eerst zou gelopen worden, tot er een probleem met het startgeweer opdook. Een jurylid gaf teken aan Duplantis of hij klaar was om te springen. De Zweed haalde zijn schouders op, maakte zich klaar en leverde op wonderlijke wijze af. Zeven dagen na zijn eerste WR bij de grote jongens doet hij nu al beter én hoe. De vreugde-uitbarsting van vorige week hoefde niet. Mondo houdt het hoofd koel, ook op onbekende hoogtes. Dat is een bewonderenswaardige eigenschap.

“Er zijn veel redenen waarom het de afgelopen weken zo goed loopt, maar er is gewoon bijzonder veel nodig om in zo’n vorm te verkeren. Zonder steun van mijn ouders had ik hier nooit gestaan. Zij bouwden een polsstokstand voor een kleuter en dat levert nu resultaat op (lacht; red.). Het kan allemaal makkelijk lijken als alles lukt, maar vergis je niet. Dit is hard werken. Ik ben nu al heel benieuwd naar wat de zomer brengt. De Spelen zijn het grootste wat je als atleet kan bereiken”, aldus Duplantis aan de BBC.

Daarna begon Mondo aan een ereronde vol selfies en handtekeningen. Het is moeilijk om geen fan te zijn van de man die de nieuwe Usain Bolt van onze sport kan worden én vooral meer dan dat. Op zijn 20ste verlegt de Zweed grenzen op een manier die tot de verbeelding spreekt. De snelheid in de aanloop, het rond de lat krullen en vooral het thuis zijn in de lucht. Niemand maakte een wereldrecord ooit zo simpel lijken. Een stoute voorspelling: 6m30 is niet onrealistisch, maar geef hem nog een jaar of vijf.

The sky is the limit for the kid who is born to fly en toch blijft Mondo met zijn magische voeten op de grond.

View this post on Instagram

6.18m. 👀

A post shared by European Athletics (@europeanathletics) on

Geef een reactie