Afgelopen zaterdag won Nafi Thiam voor de zevende keer de Gouden Spike. Daardoor is de regerende olympische en Europese kampioene op de zevenkamp dé absolute recordhoudster qua aantal prijzen in eigen land. Vandaag sprak Thiam op een persmoment van Adeps onder meer over de combinatie van haar studies en haar sport, maar ook over het mogelijke einde van haar carrière. De Olympische Spelen van 2024 in Parijs kunnen volgens Thiam een mooie afsluiter worden. De atlete zal dan 30 jaar zijn.

Vorige week deelde Nafi Thiam mee dat ze past voor het WK indoor en alles zet op de zevenkamp op de Olympische Spelen in Tokio. Vandaag kwam op een persmoment van Adeps, de tegenhanger van Sport Vlaanderen aan de andere kant van de taalgrens, onder meer ter sprake wanneer de 25-jarige atlete haar spikes aan de wilgen wil hangen. Volgend jaar verdedigt Thiam in Tokio haar olympische titel. Ze denkt echter ook vooruit, aangezien de Spelen van Parijs een mooi hoogtepunt kunnen worden om te stoppen met topsport.

“De weg is nog lang, maar in 2024 zal ik mijn 30ste verjaardag vieren. De Spelen in Parijs kunnen dus een mooie afsluiter worden”, aldus Thiam op de persconferentie waar ze haar ‘projet de vie’, of levensproject bij Adeps promootte. Dat project moet topsporters begeleiden, zodat ze naast hun sport op het hoogste niveau ook kunnen studeren om ook een mooie professionele carrière te beogen. Zo denkt Thiam, die afgelopen zomer haar bachelor geografie behaalde, eraan om na 2024 ook een master te behalen.

Nafi Thiam is op haar 25ste al de strafste atlete ooit in ons land. Met onder meer olympisch goud, twee medailles op een WK outdoor en het feit dat ze de derde performer aller tijden is op de zevenkamp, overvleugelt ze alles en iedereen. In Tokio kan Thiam haar palmares nog maar eens uitbreiden. De vraag rijst natuurlijk hoe ze er voor de dag zal komen, nadat ze op het WK in Doha haar meerdere moest erkennen in de Britse Katarina Johnson-Thompson. Het was de eerste keer sinds de Spelen in Rio dat Thiam een meerkamp niet als winnares had afgesloten.