Home » Nieuws » Nationaal » Isaac Kimeli heeft in Doha geen antwoord klaar op razendsnelle 5.000m-finale
Isaac Kimeli tijdens de 5.000m - Foto: Filip Bossuyt

Isaac Kimeli heeft in Doha geen antwoord klaar op razendsnelle 5.000m-finale

Isaac Kimeli is in zijn eerste WK-finale als veertiende geëindigd op de 5.000 meter. De Ethiopiërs maakten de wedstrijd meteen bijzonder hard wat niet meteen in het voordeel speelde van onze landgenoot. Kimeli nestelde zich lange tijd in het tweede deel van het pak en volgde attent. Na 3.000 meter ging echter begrijpend het licht uit. Kimeli moest het snelle aanvangstempo bekopen en kon met 13’44″29 de laatste plaats niet vermijden in dit topveld.

Tim Moriau, de trainer van Isaac Kimeli, had voor de wedstrijd aangegeven dat zijn pupil hoopte op een trage tactische koers. Dat werd het allesbehalve. Al van bij de start kozen de Ethiopiërs voor een verschroeiend hoog tempo. Kimeli volgde lange tijd attent in het spoor van de jongste broers Ingebrigtsen. Na een doorkomsttijd van 7’54″54 voor Kimeli na 3.000 meter, tevens een nieuw PR, ging helaas het licht uit. Kimeli voelde de lactaat in sneltempo opkomen en moest flink temporiseren. Hij kreeg een mentale tik waardoor hij door de ene na de andere atleet gegrepen werd om tenslotte als veertiende te finishen in 13’44″29. Gezien het hoge niveau zeker geen slecht resultaat.

De winst ging naar Mukthar Edris in 12’58”85. Zijn landgenoot Selemon Barego wakkerde het Ethiopisch feestje nog wat meer aan met zijn tweede plaats in een tijd van 12’59”70. Filip Ingebrigtsen stapte opvallend op 500 meter van het einde uit terwijl hij zich nog steeds in de kopgroep situeerde. Zijn broer Jakob verging het beter met een vijfde plaats.