Home » Nieuws » Nationaal » Belgische gemengde 4×400 meterploeg is WK-ticket kwijt, Cheetahs en Tornados op de wip
Foto: Jeroen De Meyer

Belgische gemengde 4×400 meterploeg is WK-ticket kwijt, Cheetahs en Tornados op de wip

Met de Europabekers in Polen en Noorwegen en de Pan-Amerikaanse Spelen in Peru was de afgelopen week er een vol interessante topatletiek, maar wel eentje met zware gevolgen voor de drie Belgische 4×400 meterploegen. De gemengde ploeg is uit de mondiale top twaalf gevallen en is dus niet langer geplaatst voor Doha, de Belgian Cheetahs en hun collega’s van de Tornados zitten op de wip en moeten de komende weken opletten dat ze niet eveneens uit de boot vallen.

Voor de IAAF volstond de finale op de World Relays van onze drie estafetteteams voor kwalificatie voor het WK in Doha. Maar in de Belgische selectiecriteria staat duidelijk dat de KBAB ook een top twaalf op de wereldranglijst vereist. De Belgian Mixed 4x400m is momenteel pas dertiende, op precies een halve seconde van nummer twaalf Frankrijk.

De Belgian Cheetahs zijn voorlopig nog veilig, maar zijn afgelopen weekend wel teruggevallen naar plaats twaalf. Er hoeft dus nog maar één land overheen te komen om hun WK-selectie op het spel te zetten. De Belgian Tornados zitten er op drie weken van het afsluiten van de kwalificaties nog iets warmer in en staan elfde.

In Doha gaat het straks niet alleen om de wereldkampioenschappen zelf, maar worden ook de helft van de olympische tickets verdeeld. Onze nationale teams doen er dus beter aan om er op zijn minst bij te zijn in Qatar.

Voor de gemengde ploeg, die nu al uitgeschakeld is, of voor in het geval dat ook een van de twee andere teams nog in de problemen komt, resten er nog twee opties: ofwel moeten ze de komende weken nog een wedstrijd zoeken en proberen hun eigen chrono bij te stellen, ofwel moeten ze hopen op een deliberatie in een clemente bui van de selectiecommissie. Vanuit die commissie werd ons echter deze week nog bevestigd dat ze hun eigen regels wel degelijk zullen toepassen.

Eén reactie

  1. Frank Schepers

    De selectiecommissie heeft tijd geleden beslist dat de marathonlopers voor Tokio die zich eventueel zouden plaatsen via de ranking toch nog aan een limiet moeten voldoen van 2.30 en nog iets bij de vrouwen. Ben eens benieuwd nu het warm wordt voor de Borlee’s en verschillende anderen, die zo vaak kans hebben om een limiet te halen, daar waar de marathon atleten maximum 2 kansen hebben, nog een vlak parcours moeten vinden en dan bij die 2 kansen ook nog eens geluk met de weersomstandigheden moeten hebben, of de commissie streng maar rechtvaardig zal zijn. Ik weet dat dit over Doha gaat en niet over de OS maar ik blijf het onrechtvaardig vinden dat er voor de marathonloper zo streng wordt opgetreden. Waarschijnlijk een soort “wraak” voor de soepele limieten voor hen voor Rio, misschien zelfs uit de hoek van collega’s atleten. Die aflossingsploegen kunnen inderdaad ook nog ergens bij bvb Flanders Cup een eigen race organiseren. Dat kan de marathonloper jammer genoeg niet he!!! Nu dat de fameuze mislukte topsportcoördinator atletiek verdwenen is, is er misschien nog hoop.

    Vele groeten
    Coach Frank Schepers