Bashir Abdi kwam gisteren niet aan de start van het BK tien kilometer op de weg. De Belgische recordhouder op de marathon trok naar de Verenigde Staten om er de befaamde Beach to Beacon te betwisten. Een wedstrijd over tien kilometer in Cape Elizabeth in de Amerikaanse staat Maine. Op een pittig parcours finishte onze landgenoot in erg mooi gezelschap als derde in 28’35. De winst was weggelegd voor de Keniaan Alex Korio, die iets meer dan een minuut sneller was dan Abdi.

Bashir Abdi hield het voorlopig rustig nadat hij eind april het BR op de marathon verbeterde. Gisteren prikkelde de 30-jarige atleet uit Gent zijn benen tijdens de Beach to Beacon stratenloop in de Verenigde Staten. De wedstrijd over tien kilometer op een geaccidenteerd parcours kreeg héél wat mooie namen aan de start.

Onze landgenoot zou in de aanvangsfase voorin te vinden zijn in het gezelschap van de Keniaan Alex Korio en Jarius Birech, die u misschien kan kennen van de 3.000m steeple van het Diamond League-circuit. Ook de Australier Brett Robinson maakte deel uit van de kopgroep. Korio bleek veruit de sterkste en zou zijn metgezellen losgooien. Birech en Abdi zouden duelleren om de tweede plaats. Daarin zou de Keniaan een tikkeltje sterker zijn, aangezien hij 53 seconden na winnaar Korio (27’33) volgde. Abdi volgde acht seconden na de de steeplespecialist. Robinson legde beslag op de vierde stek, gevolgd door de Brit Callum Hawkins. Bij de vrouwen ging de winst ook naar Kenia met Joyceline Jepkosgei. De 25-jarige Keniaanse finishte in een scherpe 31’05.

De volgende marathon voor Abdi volgt normaal gezien in het najaar. De marathons van Chicago en Amsterdam weten hem te bekoren, maar een definitieve keuze is nog niet gevallen. De komende maand trekt hij alvast naar Flagstaff om er op hoogte te trainen. Beelden van de Beach to Beacon kan u hieronder bekijken. Vanaf minuut 30 beginnen de wedstrijdbeelden van de koplopers.