Eliott Crestan heeft ons land tijdens de finale van de 800m een tweede medaille bezorgd op het WK voor junioren in het Finse Tampere. Crestan liep een attente koers, maar werd halfweg opgehouden door een valpartij. Onze landgenoot haalde alles uit de kast om nog kans te maken op de medailles. Crestan zou uiteindelijk op slechts 17 honderdsten stranden nadat de Algerijn Oussama Cherrad hem van de eerste naar de derde baan nam. De actie van Cherrad was verre van sportief. Een klacht vanwege de Belgen werd ingediend, waardoor enige tijd later het verlossende nieuws kwam dat de bronzen medaille alsnog binnen was.

De gouden plak van Jonathan Sacoor en de wervelende halve finale Van Crestan deed ons dromen van een tweede WK-medaille. De SMAC-atleet maakte in zijn halve finale indruk door het nationale record aan te scherpen tot 1’46″84 en de tweede tijd van alle finalisten neer te zetten. Dat het er in een 800m soms turbulent aan kan toegaan, werd ook vandaag weer bewezen door de valpartij van een Brit. Crestan, die alles net voor zijn neus zag gebeuren, moest op 500m van het einde alles in zijn werk stellen om zich recht te houden en niet in de val verstrikt te raken. Een inspanning die krachten kostte en die de kopgroep een tweetal meter voorsprong opleverde. Onze landgenoot panikeerde niet, probeerde weer aan te klampen en streed in de laatste rechte lijn alsof zijn leven er vanaf hing. De twee Kenianen voor hem waren ongrijpbaar, de Algerijn Cherrad leek wel een haalbare kaart. Cherrad verzwakte echter niet waardoor de nochtans sterke eindsprint van Crestan in eerste instantie onvoldoende leek voor het brons. Na protest werd de Algerijn gediskwalificeerd en streek Crestan alsnog het brons op.

Een goede tijd voor Crestan was na de valpartij, waardoor hij uit zijn ritme was, quasi uitgesloten. Hij liep alsnog naar 1’47″27. Zijn derde tijd ooit. De winst ging naar Kenia met Solomon Lekuta, die 1’46″35 liet noteren. Zijn landgenoot Ngeno Kipngetich zorgde voor het zilver met 1’46″45. Crestan wordt dankzij zijn bronzen plak de twee Belgische mannelijke junior ooit die een medaille pakt op het WK.

World U20 championships Tampere 2018 #SISKPIC

Een bericht gedeeld door Track and field images (@siskpic) op

Door de tweede medaille en de zoveelste finaleplaats is het veruit het beste WK voor junioren ooit voor ons land. De toekomst van de Belgische atletiek lijkt verzekerd.

“Ik ben wel verrast door de beslissing. Ik had denk ik wel de benen om zonder die hindernissen onderweg een medaille te pakken. Het moet waarschijnlijk nog even bezinken. Vanavond ga ik dit wel vieren. Het was een schitterend kampioenschap. Daar hebben we als Belgen recht op. Het EK in Berlijn was nooit een hoofddoel. Ik ga me vooral proberen amuseren. Het zou leuk zijn om met mijn idool Pierre-Ambroise Bosse in een reeks te kunnen lopen”, aldus de bronzen Crestan.

De onsportieve actie van de Algerijn die het vertikte om onze landgenoot te laten passeren – Foto: Tomas Sisk