De seniorenploeg van OEH heeft op het EK veldlopen voor clubs in het Portugese Mira een zilveren medaille behaald. Het team, met onder meer Isaac Kimeli, Simon Debognies, Thomas De Bock en Robin Hendrix was naar Portugal afgezakt met podiumambities. Die maakten ze ruimschoots waar. De beste individuele prestatie was weggelegd voor Kimeli met een tweede stek. In de andere categorieën kenden de andere Belgische clubs geen grote successen.

Isaac Kimeli – Foto: Olympic Running Team

Het parcours in Mira was razendsnel. Isaac Kimeli was dan ook in zijn nopjes. Hij liep steeds attent voorin. In de slotfase vocht hij een verbeten duel uit om de winst met Davis Kiplangat. Die laatste bleek uiteindelijk toch te sterk voor onze landgenoot, maar met een tweede plaats bezorgde hij OEH alvast een mooie uitgangspositie met het oog op het clubklassement. Kimeli kon rekenen op een beresterke Robin Hendrix , Simon Debognies en Thomas De Bock, die respectievelijk als achtste, 14de en 16de over de finish kwamen. Hierdoor werd het zilveren plak voor het team verzekerd. Philip Cortvriendt en Kenny Deneyer werden respectievelijk 75ste en 88ste.

De plaatsen één en twee in de individuele klassering werden ook de plaatsen in het clubklassement. Hierin was Sporting Club de Portugal van onder anderen Kiplangat een maatje te groot voor onze Belgen van OEH, maar met een oververdiende tweede plaats kan het team de komende week nog genieten van de Portugese zon. Er staat namelijk een korte trainingsstage gepland met het oog op de laatste twee manches in de CrossCup.

Thomas De Bock komt nog drie keer aan de start voor zijn marathondebuut

Thomas De Bock mocht in december, ondanks een sterke prestatie op de CrossCup in Roeselare, niet deelnemen aan het EK veldlopen. De atleet liet er zich echter niet door ontmoedigen en heeft grote plannen de komende maanden. Een korte reactie.

“Vandaag was opnieuw een geweldige ervaring. Het is zalig om met dit getalenteerde team zo’n prestatie neer te kunnen zetten. Over mijn eigen wedstrijd ben ik tevreden. Ik ging zoals gewoonlijk eerder behouden van start, om een progressief einde aan mijn race te breien. Het niveau was vandaag echt wel hoog en ik kan met een goed gevoel terugblikken op deze mooie ervaring”, vertelde De Bock ons na zijn race.

Thomas De Bock (rechts) – Foto: Peter Wagemans

“De huidige vorm is zeker degelijk. Voorlopig werken we vooral aan de basisconditie met het oog op de marathon van Antwerpen, die op 22 april plaatsvindt. Volgende week loop ik de 10km in Schoorl en daarna kom ik nog aan de start van het BK veldlopen. Vervolgens volgen nog enkele prikkels op training, om twee weken voor mijn marathon nog een halve marathon in Berlijn af te werken. Ondertussen ben ik begonnen aan mijn doctoraat aan de Universiteit Gent waar ik in het kader van de afdeling Sportmanagement onderzoek zal verrichten naar de laagdrempeligheid in sporten. Meer bepaald naar mensen die van een andere afkomst zijn, of niet gewoon zijn sport te beoefenen”, besloot de 26-jarige atleet.

Andere Belgische teams spelen geen rol van betekenis

In de andere categorieën trad DCLA twee keer aan. Bij de junioren mannen behaalde de club uit Leuven een achtste stek. Individueel was Guillaume Grimard de beste met een 17de stek. Bij de senioren vrouwen werd de club 11de. Kim Geypen werd eerste Belgische als 30ste. Bij de junioren vrouwen werd ATAC zevende in het klassement, mede door de mooie prestatie van Femke Speelman-Rooms. Zij werd achtste.

De uitslagen kan u hier terugvinden.

De races kan u hieronder herbekijken.