Voor morgen de debatten helemaal losbarsten in het Koning Boudewijnstadion, was er op donderdag al het kogelstoten op het Muntplein. Wereldkampioene Chase Ealey toonde op het cruciale moment dat ze de druk meester is. Sarah Mitton en Maggie Ewen mochten mee het podium op. In het nationale voorprogramma triomfeerden Jolien Boumkwo en Kwinten Cools.

De eerste vier dames in actie op het Muntplein leverden meteen een sterke worp af. Auriol Dongmo, Chase Ealey, Sarah Mitton en Maggie Ewen gingen allen voorbij 19m. De Canadese Mitton stond na één ronde aan de leiding en verbeterde bij haar tweede poging naar 19m76. Die worp zou haar lang in polepositie houden, tot alles klikte voor wereldkampioene Ealey. Bij haar vijfde en voorlaatste poging lanceerde zij de kogel namelijk richting 20m05. Ook bij hun ultieme kans kwamen Mitton en Ewen niet meer voorbij de 20m-lijn, waardoor de wereldkampioene ook in Brussel de vuist mocht ballen. Ewen volgde met 19m64 op twaalf centimeter van Mitton. Zij vervolledigden het podium.

Eerder op de namiddag mochten ook de Belgische kogelstoters het werppodium betreden. Jolien Boumkwo wierp 16m84 en won eenvoudig. Kwinten Cools kon bij de mannen Andreas De Lathauwer van de overwinning gooien door 17m24 te gooien.