Het is gebeurd. België heeft een 400m-loopster die de magische 50 secondengrens wist te slopen. Cynthia Bolingo is de naam. Bolingo liep op het moment dat het moest de wedstrijd van haar leven en mag dankzij een fenomenaal BR van 49”96 naar de finale.

Het is ongelofelijk sterk wat Cynthia Bolingo in Boedapest zonet heeft getoond tijdens de halve finales van de 400m. De gazelle kreeg in deze ronde misschien wel de sterkste reeks voorgeschoteld en zou zich daarin bij de eerste twee moeten scharen om door te stoten. De twee snelste verliezende tijden gingen eveneens door.

Bolingo kwam na 300m nog gezwind de bocht uit en maakte een goede kans om rechtstreeks door te stoten. Reekswinst zat er niet meer in, maar enkel Bolingo en de Braziliaanse streden nog om de tweede plaats. Onze landgenote moest heel nipt het hoofd buigen, al kon ze daarna weer met vertrouwen vooruit kijken. Ze zette een bijzonder straf nieuw nationaal record van 49″96 op het bord. Daarmee mocht de eerste Belgische atlete ooit die onder de 50 seconden duikt zonder schroom geloven in de finale.

Die chrono bleek meer dan voldoende om met de verliezende tijden naar de finale af te zakken. Bolingo treedt overmorgen aan met de zesde snelste tijd.

Foto: Jeroen De Meyer

“In hotseats nog net een hartaanval kunnen vermijden”

“Mijn wedstrijdplan was om snel te vertrekken. Dat is goed gelukt. Ik heb het tempo ook welgeteld 390m lang kunnen doortrekken. De laatste 10 meters waren loodzwaar. Ik wist dat ik niet ver van Paulinho zat, dus toen ik haar tijd zag wist ik ergens wel dat ik onder de 50 seconden zat. Ik was wel verbaasd dat ik met zo’n tijd nog naar de hotseats moest. Daar heb ik nog net een hartaanval kunnen vermijden van de stress.”

“Ik zou mezelf niet supergetalenteerd noemen. Ik heb hier hard voor gewerkt en wist ergens wel dat ik deze tijd in mij had. Het in je hebben en het tonen aan de wereld is nog wel een verschil. Ik denk dat in de finale nog alles mogelijk is, maar eerst wel eens goed slapen want ik ben doodop.”

“Nee, ik wist niet dat ik de eerst Belgische ben sinds Kim Gevaert die de WK-finale haalt in een loopnummer. Zet dat maar in het groot in de artikels (lacht).”