Op de Meeting International de Liège schitterden Cynthia Bolingo en Nafi Thiam voor een uitbundige Naimette-Xhovémont Arena. Publiekslieveling Thiam kreeg het publiek keer op keer mee en Cynthia Bolingo toonde zich pijlsnel. Camille Laus greep naast het BR op de 600m en Helena Ponette kwam tot op twee honderdsten van haar PR. Hun reacties lees je hieronder.

Cynthia Bolingo – 1e op de 400m in 50″69 (olympische limiet)

“Ik had deze chrono eerlijk gezegd wel verwacht maar ik moest het natuurlijk nog doen. Het is belangrijk om met een goede referentie te vertrekken en 50”69 is precies dat. Het is een correcte tijd op dit moment die moed geeft voor wat volgt. Momenteel zit ik met wat vermoeidheid, door het trainen en door mijn deelname aan het EK voor landenteams in Silesia. Ik kan op dit moment heel regelmatig trainen en wilde graag naar hier komen en het goed doen omdat de sfeer en het publiek in Luik fantastisch is. Ik ben blij dat ik dat ik deze mooie tijd hier heb kunnen neerzetten.”

“Mijn volgende wedstrijd is de Nacht van de Atletiek, die is heel belangrijk om te zien hoe ik herstel met maar twee dagen rust. Ik zal zaterdag dus pas echt lessen kunnen trekken en zien wat mijn benen zeggen. Dat resultaat ga ik wel niet te veel in mijn hoofd laten kruipen, kort na elkaar lopen is een deel van het proces. Ik voel dat ik aan het terugkomen ben en heb nog wat werkpunten maar ik focus hier op het positieve, ik loop de derde tijd uit mijn carrière en ben een regelmatige 50 secondenloopster geworden.”

“Een logische volgende stap zou zijn om onder die grens te duiken maar dan doe ik het liever op het juiste moment, niet te vroeg en niet te laat. Ik heb liefst dat die klik er komt wanneer het er het meest toe doet. Voor Boedapest doe ik nog Heusden op de 400m en verder alleen nog 200 meters om aan mijn snelheid te werken, onder andere op het BK.”

Foto: Jolien De Bock

Helena Ponette – 4e op de 400m in 51″84

“Ik ben vandaag heel dicht bij mijn PR geëindigd. Dit komt niet meteen als een hele grote verrassing. In mijn vorige wedstrijden voelde ik dat ik telkens te traag startte en op het einde nog te veel overschot had. Vandaag ben ik bewust sneller gestart. Ik kreeg het lastig in de laatste rechte lijn, maar ik ben tevreden over mijn wedstrijd.”

“Zaterdag in Heusden wil ik mijn tijd graag bevestigen, want ik hoop nog steeds het WK in Boedapest te halen. Op de ranking ben ik wel wat plaatsen teruggevallen, dus hopelijk kan ik opnieuw stijgen. Het was deels een bewuste keuze om weinig wedstrijden te lopen, maar door een enkelblessure zijn het er nog minder geworden dan verwacht. Gelukkig hield dit mij niet te lang aan de kant.”

Nafi Thiam – 2e in het verspringen met 6m47

“Het is vandaag een verhaal met betere en mindere punten. Ik voelde mij goed tijdens de aanloop maar in de vliegfase was ik te verkrampt. Ik denk dat mijn focus zozeer op de aanloop lag dat de rest er niet uitkwam, ik slaagde er niet in om mijn volledige lengte te benutten. Het was ook moeilijk om uit de trainingen af te leiden wat ik moest verwachten want ik kampte met wat last aan de achillespees. Vandaag voelde ik daar gelukkig niks van dus dat is een opsteker. Het is belangrijk om de belasting niet te laten opbouwen tot een punt waar het escaleert.”

“Het wordt nu zaak om onder ons te bespreken wat er minder was en beter kan. Op de Diamond League in Londen volgende week zondag zullen de omstandigheden hopelijk nog optimaler zijn, iets vroeger en hopelijk wat warmer. Eerst neem ik nog deel aan het hoogspringen in Monaco op vrijdag. Voor het BK denk ik aan de 100mH maar die beslissing wordt genomen in functie van wat ik nodig heb kort voor het WK. Aan een 200m denk ik voorlopig niet omdat het moeilijker is om dat te combineren met de horden.”

Foto: Jolien De Bock

Camille Laus – 1e op de 600m met 1’26″27

“Het tempo lag in de aanvangsfase veel hoger dan voorzien. Ik voelde wel dat ik het goede ritme had en zette mij achter de haas. Het was de eerste keer dat ik een 600m liep. Over mijn koers ben ik best tevreden, al had ik mijn aanval iets later moeten inzetten. De chrono is goed en ik win de wedstrijd. Het wedstrijdverloop zelf moet ik nog eens met Jacques (Borlée; red.) bespreken.”

“Deze wedstrijd was interessant met oog op de ranking. Ik hoop wat plaatsen te stijgen met mijn eerste plaats van vandaag zodat ik naar Boedapest kan. Komende zondag loop ik ook nog een 800m op de Diamond League in Silesia. Daarna volgt normaal nog een meeting in Slowakije met zilveren label en het BK.”