Jakob Ingebrigtsen snelde afgelopen donderdag naar een nieuw WR op de 1500m. Ingebrigtsen dook in het Franse Liévin als eerste atleet ooit onder 3’31 in zaal. Zijn recordspikes mag hij nog niet inkaderen, aangezien technical delegate Patrick Van Caelenberghe met veel plezier zijn paar Nike Air ZoomX Dragonfly in beslag nam. Onze landgenoot gaf de spikes vervolgens aan een werknemer van World Athletics. Een procedure die vijf jaar geleden ondenkbaar leek, maar in tijden van ‘superspikes’ en ‘supershoes’ doodnormaal is. 

Het schoeisel van topatleten blijft zowel op de piste, als op de weg voor beroering zorgen. Grote indoormeetings voeren extra controles in én atleten moeten telkens vooraf meedelen met welk paar spikes ze aan de start verschijnen. Het levert vooral extra papierwerk op voor de juryleden én de technical delegate. In Liévin mocht onze landgenoot Patrick Van Caelenberghe die functie op zich nemen. Dankzij het wereldrecord van ene Jakob Ingebrigtsen kreeg Van Caelenberghe nog een bijkomende opdracht. De 21-jarige Noor moet zijn recordspikes een tijdje missen. Nog geen half uur na het record kwam Van Caelenberghe namelijk het paar Nike Air ZoomX Dragonfly van Ingebrigtsen in maatje 44 bezorgen aan een afgevaardigde van World Athletics.

Die procedure inclusief inbeslagname werd in het leven geroepen na de opmars van de ‘superspikes’ en ‘supershoes’ de afgelopen jaren. Zo werden bijvoorbeeld ook de spikes van Sifan Hassan in beslag genomen na haar 10.000m-WR op de FBK Games in Hengelo. De organisatie rekent tegenwoordig ook op een ‘shoe control officer’, een nieuwe functie in het leven geroepen in navolging van de revolutie op vlak van schoeisel. World Athletics bezorgt de spikes vervolgens aan een labo in Zweden, waar allerlei testen moeten uitwijzen of de spike al dan niet voldoet aan de wereldwijde regels. Na zo’n onderzoek worden de spikes herleid tot een museumstuk, aangezien er naast een reeks scans ook een analyse volgt waarbij onder meer de carbonplaat gescheiden wordt van de rest van de schoen. Na het onderzoek krijgt de atleet in kwestie zijn of haar spikes terug.

Tot en met de Spelen van Parijs zijn spikes met een maximale zooldikte van 25 millimeter toegestaan in disciplines vanaf 800m. De spikespinnen mogen niet langer dan 9 millimeter zijn en dikker dan 4 millimeter. In de spike zelf mag maximaal één carbonplaat zitten. Na de Spelen in 2024 wordt de maximale zooldikte voor alle disciplines herleid naar 20 millimeter. De recordspikes van Ingebrigtsen voldoen nu al aan die maatregel, net zoals de overgrote meerderheid van de huidige ‘super spikes’.

U kan het type spikes dat Ingebrigtsen droeg tijdens zijn WR aankopen bij Runners’ lab.