Nafi Thiam heeft geschiedenis geschreven door in Tokio haar olympische titel te verlengen op de zevenkamp. Ze totaliseerde 6.791 punten. Noor Vidts eindigde meer dan verdienstelijk vierde, op negentien punten van brons. Ze zette een gigantisch persoonlijk record neer van 6.571 punten.

Nooit eerder won een Belg twee keer goud op de Olympische Spelen, en dan hebben we het niet alleen over atletiek. In geen enkele sport is een landgenoot ooit geslaagd in dit onwaarschijnlijke kunstje.

Na de eerste dag was duidelijk dat het moeilijk zou worden voor Thiam, maar moeilijk gaat ook. Ze pakte uit met 6m60 in het verspringen en 54m68 in het speerwerpen en ging als leidster naar de 800 meter. Daarin gaf ze het goud niet meer uit handen. Ze zette met 2’15″98 een prima tijd neer.

Vidts begon als vijfde aan de afsluitende 800 meter. Ze had wat inhaalwerk als ze nog op het podium wilde geraken, maar is een uitstekende 800 meterloopster. Kansloos was ze allesbehalve. Ze wachtte lang af, maar ging er bij de bel vandoor om uiteindelijk te winnen in 2’09″05. Ze heeft er een fenomenale tweedaagse opzitten, maar strandt op negentien punten van het brons.

Zilver ging met een Nederlands record van 6.689 punten naar Anouk Vetter, brons met 6.590 punten naar haar landgenote Emma Oosterwegel.