Imke Vervaet plaatste zich maandagochtend voor de halve finales van de 200 meter. Ze liep met 23″05 een dik persoonlijk record. Vanavond moet ze alweer aan de bak voor de halve finales. Als ze voldoende hersteld is, hoopt ze nog sneller te gaan.

“Ik ben echt blij”, zei Vervaet na haar eerste ronde. “Deze keer had ik in mijn hoofd gestoken dat ik absoluut een ronde verder wilde komen. Niet evident in mijn geval, maar het is gelukt, met een persoonlijk record erbovenop.”

Vervaet liep in de baan naast Elaine Thompson-Herah, de olympische kampioene van de 100 meter. “Ik had er mij op voorbereid dat die los ging weglopen, maar in de bocht viel dat goed mee. Daarna trok ze stevig open, om op het einde weer in te houden. Het was een leuk gevoel dat ze minder snel wegliep dan verwacht.”

Dat ze in Tokio haar persoonlijk record aanscherpte, kwam niet helemaal als een verrassing. “Al heel het seizoen liep ik constant rond de 23”30, en ik voelde dat er meer in zat. Op het BK voelde het goed, maar had ik veel tegenwind, en dat frustreerde me wel. Nu heb ik eindelijk mijn record te pakken, maar ik hoop nog om onder de 23 seconden te duiken.”

Is die duik onder de 23 seconden al voor vandaag? “We gaan zien hoe het met de vermoeidheid zit vanavond. Ik heb al moeten doorlopen in de reeksen, en heb ook al twee 400’en in de benen. Op een kampioenschap doe je verder op adrenaline, hopelijk lukt dat vanavond ook weer. Ik ga er niet te veel over nadenken.”

Vervaet is hoe dan ook de snelste fulltime advocate ter wereld. “Het zou misschien beter zijn om iets minder te werken, maar ik heb de structuur nodig en het lukt mij op deze manier”, klinkt het. “Eens ik begon te werken, is mijn niveau omhoog gegaan. Dus ik moet nu niet plots gaan beslissen om te stoppen met werken.”

Gisteren beleefde de Gentse samen met haar collega’s van de Belgian Cheetahs nog een moeilijk moment, toen Cynthia Bolingo haar forfait meedeelde. “Dat was emotioneel. We hebben met de hele ploeg samengezeten en Cynthia heeft haar uitleg gedaan. Fysiek was het misschien nog gelukt, maar mentaal is ze leeggestreden. Een moeilijk moment voor de Cheetahs, maar vooral voor Cynthia zelf. Toch denk ik nog altijd dat we de finale kunnen halen. Het was altijd de bedoeling om in de reeksen zonder haar aan te treden”, besloot Vervaet.