Ben Broeders geraakte zaterdagochtend niet door de kwalificaties van het polsstokspringen in Tokio. Een ontgoocheling, want in Doha haalde hij wel nog de finale en de bedoeling was om op de Spelen nog beter te doen.

Tijdens de interviews na afloop liep Broeders er teleurgesteld bij. Niet onlogisch. “Het zou erg zijn als ik nu niet ontgoocheld was”, zei hij. “Dit is niet waarvoor ik kwam. In de kwalificaties moet je ofwel efficiënt zijn, ofwel hoog springen. Ik heb op beide vlakken tekortgeschoten. Dan is het snel gedaan. Boeken toe.”

Sommige concurrenten die net als Broeders 5m65 sprongen, mochten wel naar de finale omdat ze minder missers lieten optekenen. Zonde? “Tja, zonde. Zij hebben efficiënt gesprongen. Ik kan het alleen mezelf kwalijk nemen. Ik heb wel gestreden, maar het was simpelweg niet goed genoeg. Sport is hard. Mijn prestatie hier ligt wel in lijn van mijn seizoen. Op de laatste passen kom ik niet uit de verf. Fysiek ben ik goed, maar de regelmaat ontbreekt.”

Het uitstel van de Spelen naar 2021 heeft uiteindelijk niet goed uitgepakt voor Broeders. “Mijn blessure van afgelopen winter heeft mijn jaar gehypothekeerd. Ik zei het vorig jaar al: je weet niet wat er volgend jaar gebeurt. In 2020 was ik heel goed en had ik meer kans op een finale, maar het was nu eenmaal vandaag te doen en vandaag schoot ik tekort”, besluit hij.