Afgelopen zondag trad Jente Hauttekeete in de voetsporen van Thomas Van der Plaetsen. Hauttekeete won op het EK voor junioren in Tallinn het goud op de tienkamp dankzij een BR van maar liefst 8.150 punten. 12 jaar na Van der Plaetsen stond er opnieuw een Belg op het hoogste schavotje van het EK voor junioren na tien slopende disciplines. Van der Plaetsen, die afgelopen weekend naar Japan afreisde om binnenkort deel te nemen aan zijn tweede Olympische Spelen, was onder de indruk van wat Hauttekeete liet zien in Tallinn en hoopt dat de atleet er in Parijs bij kan zijn op de Olympische Spelen van 2024.

Jente Hauttekeete had voor de start van het EK voor junioren aangegeven dat zijn echte vormpiek pas ligt tijdens het WK voor junioren. De meerkamper van KAAG zat stiekem wel met het idee om zijn idool Thomas Van der Plaetsen op te volgen op het EK voor atleten onder 20 jaar. Die laatste was in 2009 goed voor het goud in het Servische Novi Sad met een eindscore van 7.769. Op dat moment was die score goed voor een BR. In 2021 verpulverde wie anders dan Hauttekeete dat record in twee tijden. Afgelopen zondag rondde hij zijn tien proeven in Tallinn af met een totaal van maar liefst 8.150 punten, goed voor de vierde prestatie aller tijden wereldwijd. Van der Plaetsen was logischerwijs onder de indruk.

“Ik heb de meerkamp van Jente zo goed mogelijk proberen volgen tussen het pakken door. Op de eerste dag heb ik alles gezien. Tijdens de tweede dag was het zoeken naar internet vanwege de reis naar Japan. Na de eerste dag durfde ik eigenlijk al besluiten dat het binnen was indien er geen grote ongelukken gebeurden. In die eerste vijf proeven presteerde hij gewoonweg superstraf en op dag twee maakt hij het proper af. Het was mooi om zien hoe hij kan omgaan met verwachtingen en druk op zo’n kampioenschap, want dat is een fantastische eigenschap”, aldus Van der Plaetsen.

Jente Hauttekeete – Foto: Quinten Lafort

Hauttekeete doet bij de junioren (voorlopig) 381 punten beter dan Van der Plaetsen. Een jaar na zijn Europese titel bij de junioren noteerde de atleet van DEIN als belofte een score boven 7.500 punten om nog één jaar later al de kaap van 8000 punten te ronden op het EK voor beloften. Het neemt niet weg dat de eindscore van Hauttekeete indrukwekkend is. “Zo’n score boven 8.000 punten doe je niet zomaar. Het is zeer hoopvol en hij bombardeert zich zo ook tot de topfavoriet op het WK in Nairobi. Volgend jaar wordt het kwestie om zo goed mogelijk de overschakeling te maken naar de grote mannen. Een eerste jaar bij de senioren is altijd moeilijk, al ben ik ervan overtuigd dat hij in staat is om de Spelen van Parijs te halen. Het zou ongelooflijk mooi zijn als hij daar al de aansluiting kan maken”.

Hauttekeete en Van der Plaetsen zijn streekgenoten, aangezien De Pinte en Deinze aan elkaar grenzen. Het maakt het een des te mooier verhaal. “Het is natuurlijk fijn dat mijn opvolger bij de junioren een coole kerel uit eigen streek is. Technisch en fysiek is hij buitengewoon sterk en zijn hoofd staat op een paar stevige schouders. Daarnaast kan hij rekenen op een goede omkadering, wat enorm belangrijk is. Het voornaamste is dat hij nu zijn tijd neemt om gestaag te groeien, want dan zal hij ons de komende jaren zeker kunnen verwennen. Het is ook een ideaal moment om de fakkel door te geven. Binnen een paar jaar zit het er voor mij op. Ik kijk al uit naar wat hij op het WK kan klaarspelen. Hopelijk kan hij snel aansluiting vinden met het internationale circuit in de meerkamp, want dat stuwt je vooruit. Hoe dan ook liggen er mooie jaren in het verschiet voor hem”, besloot de meerkamper, die in Tokio de jacht op het BR van Hans Van Alphen kan openen na een beresterke tienkamp in Götzis eind mei. De vraag rijst of Van der Plaets mits een BR in de buurt van de top vijf kan uitkomen. Vijf jaar geleden in Rio werd de tienkamper achtste.

Jente Hauttekeete – Foto: Quinten Lafort