In Nairobi stond met de Kip Keino Classic de slotmanche van de World Athletics Continental Gold Tour gepland. Het Nyayo National Stadium in de Keniaanse hoofdstad, gelegen op zo’n 1800m hoogte, vormde het decor van de meeting die op Belgische ondersteuning kon rekenen. Naast de hulp van organisator Golazo kwamen met Timothy Herman en Vanessa Sterckendries ook twee Belgen in actie. Onze landgenoten deden het meer dan degelijk in voornamelijk Afrikaans gezelschap. Ronkende Keniaanse namen lieten zich uiteraard voor eigen volk gelden. 

De Kip Keino Classic in de Keniaanse hoofdstad Nairobi werd de afsluiter van een bijzondere eerste jaargang van de World Athletics Continental Gold Tour. Het Nyayo National Stadium in Nairobi kon de afgelopen jaren ondanks stevige renovatiewerken nog geen grote meetings ontvangen, daar kwam verandering in dankzij de Kip Keino Classic die ook een Belgische tintje had door de ondersteuning van Golazo, de organisator van de Memorial Van Damme met een afdeling in Kenia. Naast het vooral Keniaanse geweld in eigen land kwamen twee Belgen in actie. Vanessa Sterckendries beet afgelopen zomer haar tanden stuk op 70 meter in het hamerslingeren, maar toonde vooral dat ze opnieuw een stap vooruit heeft gezet. Dat bewees de Belgische recordhoudster ook op Afrikaanse bodem met een worp van 68m39. De winst moest de atlete van OEH aan de Venezolaanse Rosa Rodriguez laten. Rodriguez slingerde haar projectiel welgeteld 69m55 ver.

Timothy Cheruiyot – Foto: Golazo

Timothy Herman deed niet onder voor Sterckendries met 75m18 in het speerwerpen. De Belgische kampioen verzekerde zo een derde stek, terwijl de Keniaan Alexander Kiprotich de winst op zak stak met 76m71. Een andere Timothy sloot zijn seizoen eveneens in schoonheid af. Timothy Cheruiyot haalde het namelijk relatief makkelijk in de 1500m. De regerende wereldkampioen en beste performer van 2020 had aan 3’34″31 voldoende om het laken naar zich toe te trekken. Ferguson Rotich bewees dat zijn zege op de Diamond League in Doha geen toevalstreffer was. De bronzen medaille van het WK in Doha dook op de dubbele baanronde als enige onder 1’45 met 1’44″78.

Op de langere loopnummers waren supersnelle tijden geen sinecure vanwege de hoogte waarop de piste in Nairobi (1800m) gelegen is. Toch kwamen Beatrice Chepkoech en Hellen Obiri, wereldkampioenes op respectievelijk de 3.000m steeple en 5.000m, sterk voor de dag. Chepkoech haalde het van haar landgenote Hyvin Kiyeng in 9’29″05. Obiri deed de klok stoppen na 15’06″36. Ook bij de mannen leverden die afstanden spektakel op. Nicholas Kimeli en Argawi Teklehaimanot vochten een verbeten strijd uit tijdens de 5.000m. Die laatste moest uiteindelijk nipt de duimen leggen voor Kimeli, wiens 13’08″32 bijzonder straf was. Op de 3.000m steeple werd het zowaar nog spannender. Abraham Kibiwott was na de drie kilometer met hindernissen in 8’17″60 slechts drie honderdsten sneller dan Leonard BettBeatrice Masilingi uit Namibië verbaasde vriend en vijand met een snedige 50″99 op de baanronde, al helpt de hoogte wel een handje op sprintdisciplines.

Beatrice Chepkoech – Foto: Golazo