Sifan Hassan viel gisteren niet op de prijzen tijdens het European Athletics Golden Tracks Gala. De tweevoudige winnares op het afgelopen WK in Doha kon zich echter vandaag revancheren tijdens de razendsnelle halve marathon van Valencia. De Nederlandse atlete ging voluit voor het WR van Joyciline Jepkosgei (1u04:51), maar kwam na een slordige 20 minuten zwaar ten val. Hassan finishte alsnog op de tweede plaats in 1u05:54.

De honger van Sifan Hassan was nog niet gestild na een stevige zomer waarin ze de eerste vrouw werd die de Diamond League op de 1500m en 5.000m won, om vervolgens op het WK in Doha voor een tweede onuitgegeven dubbel te zorgen door oppermachtig de 1500m en 10.000m naar haar hand te zetten. De Nederlandse atlete trok na het WK naar Ethiopië voor een korte hoogtestage onder leiding van Tim Rowberry, de assistent-coach van het voormalige Nike Oregon Project. Het doel op de halve marathon van Valencia was simpel: het WR van 1u04:51 van de tabellen vegen. Het PR (en ook ER) van Hassan voor de start bedroeg 1u05:15, het snelste debuut ooit op de afstand. Begin april deed de atlete een gooi naar het WR in Berlijn, maar met 1u05:45 bleef de atlete toen ruim boven die recordtijd.

Hassan en de organisatie lieten niks aan het toeval over in Valencia. Roy Hoornweg zou haar zoals gewoonlijk persoonlijk hazen. Na 10 kilometer werd een chrono van 30’40 voorzien. De groep met de beste vrouwen zou in 30’42 passeren, bijna perfect op schema. Al volgde Hassan op een handvol seconden, nadat ze rond de achtste kilometer werd aangetikt door een mannelijke loper. De 26-jarige atlete ging hard tegen de grond, bleef even verdwaasd liggen, maar zette toch haar race voort.

Een absolute toptijd was niet langer mogelijk voor Hassan. Op karakter wist ze toch als tweede te finishen in 1u05:54, een slordige minuut boven het WR van Jepkosgei. Vooral de heup van de atlete was stevig gehavend. Senbere Teferi won de halve marathon in een tijd van 1u05:33, een verbetering van haar eigen Ethiopisch record met 12 seconden. Bij de mannen ging de winst naar Yomif Kejelcha. Kejelcha maakte net zoals Hassan deel uit van het intussen opgedoekte Nike Oregon Project en is nog altijd het trainingsmaatje van de Nederlandse. De Ethiopiër verbeterde zijn PR in Valencia naar 59’06 en hield daarmee nipt Bernard NgenoJemal Mekonnen en Leonard Barsoton af. Zes heren doken onder het uur en Sondre Nordstad Moen was met 1u00:15 de eerste Europeaan.

Yomif Kejelcha – Foto: Peter Wagemans