Team Europe heeft op overtuigende wijze de eerste editie van The Match in Minsk tegen Team USA gewonnen. Na twee dagen atletiek totaliseerde het Europese kamp 724.5 punten. De Amerikanen, die verre van op volle sterkte aan de start kwamen, moesten het met 601.5 punten stellen. Vooral in het hoogspringen werd er stevig gepresteerd. Maksim Nedasekau sprong naar een beste wereldjaarprestatie. Yuliya Levchenko hield Mariya Lasistskene van winst.

The Match werd in het leven geroepen als brug tussen het ‘gewone’ atletiekseizoen en het WK in Doha. In een concept dat doet denken aan de Ryder Cup in de golfsport strijden twee teams, Team Europe en Team USA, voor twee dagen tegen elkaar. Wit-Rusland pompte heel wat geld in het evenement, waarbij op twee dagen tijd een kleine 40.000 toeschouwers opdaagden. Op sportief vlak was het vooral uitkijken naar de kampnummers, waarin onder meer Armand ‘Mondo Duplantis, Mariya Lasitskene en Sandra Perkovic hun opwachting maakten.

Yuliya Levchenko – Foto: Getty Images for European Athletics

De hoogtepunten van de tweedaagse mag u gerust letterlijk nemen. Zo vloog de Wit-Rus Maksim Nedasekau maandag voor eigen publiek naar 2m35. Daarmee is de 21-jarige hoogspringer goed voor de beste wereldjaarprestatie. Op die manier bombardeert de Europese beloftekampioen zich tot één van de medaillekandidaten voor het WK in Doha. Bij de vrouwen was er een verrassing van formaat, aangezien het niet Mariya Lasitskene haalde. De atlete moest toezien hoe Yuliya Levchenko, eveneens de Europese beloftekampioene, haar nationaal belofterecord aanscherpte tot 2m02. De Oekraïnse begon haar competitie op 1m87 en zou vervolgens tot en met 2m02 foutloos blijven. Lasitskene moest vrede nemen met 1m98, haar eerste verlies in 19 wedstrijden. In het hoog- en polsstokspringen kregen de atleten slechts acht pogingen.

Sandra Perkovic – Foto: Getty Images for European Athletics

Sandra Perkovic kon vrijdag niet haar zevende diamant winnen op de AG Memorial Van Damme. In Minsk haalde ze enigszins revanche door ruim beter te doen dan haar 66m00 van vrijdag. De Kroatische wierp haar discus 67m65 ver, wat duidelijk volstond voor de zege. Anzhelika Sidorova werd ook tweede tijdens de finale van de Diamond League in Brussel, weliswaar in het polsstokspringen. De atlete, die onder een neutrale vlag uitkomt, moest toen toekijken hoe Katerina Stefanidi één poging minder nodig had voor 4m83. Tijdens The Match waren de rollen omgedraaid. Sidorova zette met 4m85 haar tweede prestatie van het seizoen neer. Stefanidi werd tweede met 4m70, op gelijke hoogte van de Amerikaanse Katie Nageotte en de Zweedse Angelica Bengtsson.

Armand Duplantis – Foto: Getty Images for European Athletics

De Europeanen waren ook duidelijk de beste in het polsstokspringen bij de mannen. Armand ‘Mondo’ Duplantis voerde als Europese kampioen zijn troepen aan naar een vier op vier met ook Piotr LisekPawel Wojciechowski en Konstandinos Filipidis. Duplantis won de competitie met 5m85. In het kogelstoten wordt 22 meter meer en meer als normaal gezien door het hoge niveau. Toch mag de 22m35 van Darrell Hill absoluut vermeld worden. Hill behoort tot één van de outsiders in Doha om een medaille weg te kapen. Uit Europese hoek was Konrad Buckowiekci goed voor 21m92, een zoveelste benadering van die magische 22 meter voor de jonge Pool. Nog een Pool, Pawel Fajdek, haalde stevig uit in het hamerslingeren. Hij was duidelijke sterker dan zijn landgenoot Wojchiech Nowicki met een pittige 80m71.

Johannes Vetter is net op tijd terug in vorm na een moeilijke zomer. De Duitse wereldkampioen in het speerwerpen noteerde met 90m03 zijn beste worp van het seizoen en is dan toch klaar om zijn wereldtitel te verdedigen. In het verspringen zorgden de Amerikaan Damarcus Simpson, de Griek Militiadis Tentoglou en de Spanjaard Eusebio Caceres. Het trio was namelijk goed voor een beste sprong van 8m17. Simpson sprong echter twee keer die afstand, terwijl Tentoglou ook 8m10 noteerde als tweede resultaat. Daardoor moest Caceres vrede nemen met de derde plaats.

Johannes Vetter – Foto: Getty Images for European Athletics

Orlando Ortega herhaalde zijn overwinning vanop de AG Memorial Van Damme met gemak op de hoge horden. Hij haalde het in 13″21 van Sergey ShubenkovRamil Guliyev bewees vorige week al met zijn 19″86 in het Koning Boudewijnstadion dat ook hij klaar is om zijn wereldtitel te verdedigen. De Turk stoomde in Minsk naar een vlotte 20″16. Amel Tuka verraste de Poolse topfavoriet Adam Kszczot op de dubbele baanronde. Tuka was zijn teamgenoot met 1’46″77 net te snel af.